"Jedan od pet miliona" izlazi na predstojeće izbore

Vesti 28. jan 202014:12 > 15:08
N1

Predstavnici Udruženja "Jedan od pet miliona" saopštili su danas da će izaći na predstojeće izbore u Srbiji.

„Time ćemo sprečiti prevarante i trojance da opet prevare narod i pojedu nam još četiri godine života održavajući Aleksandra Vučića na vlasti. Ovo je obračun sa svima koji su od Srbije napravili poligon za svoje politikanske igre, isti sistem preživljava već decenijama“, izjavila je na konferenciji za novinare Valentina Reković.

Kako je objasnila, Sporazum s narodom je nastao tako što su „organizatori protesta pozvali političare da sastave dokument kojim će postati deo protesta i neće biti samo obični građani, već će imati odgovornost prema tom narodu koji šeta na ulicama“.

Ona je rekla da su neke partije, koje su potpisale Sporazum s narodom, već prekršile taj sporazum.

„Mi kao udruženje građana smo bili inicijatori takvog sporazuma. Na žalost, prema informacijama koje imamo, neke stranke, potpisnice Sporazuma već rade na tome da izađu na izbore, a u tome će im se pridružiti i pojedini članovi stranaka koje su u bojkotu“, rekla je Reković.

„Prisvojili ste bojkot, sada ga štitite. Sledeća subota je vaša, i svaka sledeća do izbora. Neka se na protestu obraćaju samo političari, mi više nećemo“, rekla je Reković

 Ona je kazala i da će u narednim danima objaviti i ko su te stranke.

„Podsetićemo na osnivanje udruženja ‘1 od 5 miliona’ od strane DS-a na lokalu. Radi se na tome da se obesmisle naši napore da ujedinimo celu opoziciju“, rekla je Reković.

Prema njenim rečima, drugi deo opozicije, koja je, kako kaže, deklarativno u bojkotu, na sve gleda bez zabrinutosti i sprema se za izbore na lokalu.

„Isto tako, već neko vreme samostalno donose odluke bez konsultacije sa svim akterima narodnog bunta i utrkuju se ko će postati novi lider opozicije“, dodala je i upitala: „Da li da od takvih očekujemo da menjaju sistem?“

„Naravno da ne! Zbog toga će ‘1 od 5 miliona’ izaći na izbore“, rekla je.

Ona je rekla i da im se zamera što se „bave Tatjanom Macurom i Zoranom Živkovićem“.

„Zameraju nam što se bavimo Macurom i Živkovićem, koji nemaju ni jedan posto podrške. Slušamo kako imaju jedan posto podrške i kako su nebitne , a one se sve više množe. Godine 2003. šest listi je prešlo cenzus, broj partija i pokreta koji su ušli u parlament je bio 15, a 2012. sa istim brojem lista u parlament je zaselo i ne izlazi im se odatle, čak 29 stranaka i pokreta“, rekla je Reković.

Krajnje je vreme, kako kaže, da se stane na put onima „koji se iz godine u godinu proključuju na državni budžet kao na infuziju kako bi preživeli“.

„…I koji ne daju nikakve rezultate i čija se politička „borba“ svodi na to ko će da napiše duhovitiji tvit, oštrije saopštenje, ko će više da zakuka na režim, kojim pritom sve vreme daju legitimitet. Tako se ne menja sistem“, kazala je predstavnica „1 od 5 miliona“.

Opozicija „sve pokvarila“

Ona je odgovorila i na optužbe da je udruženje to koje je „pogazilo Sporazum s narodom“.

„Kažete da radimo isto što i ovi koji su pogazili svoj potpis i izlaze na izbore. Ako ste nas slušali, shvatićete da su drugi sve obesmislili i da je nama ostala još jedna borba, a to je da bojkot bude deo budućeg parlamenta…Podsmevaju se i kažu – deca bi da se izgraju izbor. Da li smo bili deca kada smo godinu dana, iz subote u subotu, izlazili na ulice, kada smo bili napadani, tučeni, hapšeni? Kada smo 12 dana blokirali Rektorat i uspeli da oslobodimo instituciju? A obećavamo, oslobodićemo i ostale! Jer ova deca ne posustaju pod batinama, prijavama, pretnjama, ali i nepristojnim ponudama ‘odraslih’ političara“, naglasila je Reković.

Dodaje da hoće da pokažu „da je odgovornost i na novim mladim licima“. „A naša lica sada odlično znate“, dodala je.

„Netačno je i da svojatamo ‘1 od 5 miliona’, jer smo mi ta deca koja su registrovala udruženje građana, nismo mi svojatali slobodu i pravdu i demokratiju, niti nam je neko otvorio vrata da bismo 60 nedelja imali motiva da se borimo za bolju Srbiju“, kaže Reković.

Ona je optužila opoziciju da je htela da ih „izvuče iz Rektorata“.

„I da ne bude nedoumica, pokušali ste da nas izvučete iz Rektorata slanjem nekih profesora, jer vam nije odgovarala ta tema, u tom trenutku. Pokušali ste 13. aprila i postavljanjem nove parole da nas sklonite iz protesta, pa kada ste videli reakciju naroda, povukli ste se i poneli tansparent sa sobom. Znamo, izvadićete ga ponovo. Ali ponovo ste potcenili narod…Evo sledeća subota je vaša, i svaka sledeća do izbora. Neka se samo političari obraćaju, mi više nećemo. Prisvojili ste bojkot, sada ga štitite. Ali ne u dvorani, već na ulici, kako dolikuje“, kazala je.

Na pitanje kakvu reakciju građana koji su pružali podršku pokretu ‘1 od 5 miliona’ očekuju, Reković je rekla: „Ja želim da zahvalim građanima na podršci, onima koji ne vode rat s partijskim establišmentom na društvenim mrežama, nego pišu iskrene čestitke podrške ovih dana. I evo prilike da pomognu pokretu i da od Srbije napravimo bolje mesto za život“.

Ona je rekla i da se ne slaže sa onim kako se vodi bojkot parlamenta.

„Da li je opozicija shvatila šta znači bojkot u parlamentu? Da li su vratili mandate? Nisu. Da li su vratili plate? Nisu. Oni su samo pretsali da posećuju tu zgradu. I to je sve što su uradili. Prodali su bojkot i ovo je naš jedini način da bojkot vratimo u parlament i pokažemo kako se stvarno dešava bojkot u jednom parlamentu, pošto ovakav njihov bojkot nije dao rezultate, a mi nemamo nameru da šetamo opet za 20 godina, i da šetamo 20 godina, nego smo rešili da uzmemo stvar u svoje ruke“, naglasila je Reković.