Poslanici Skupštine raspravljaju o javnom dugu i Zakonu o popisu stanovništva

Vesti 30. jan 202014:54 > 15:00
FoNet/Aleksandar Levajković

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o amandmanima na predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala i započeli raspravu o amandmanima na Predlog zakona o popisu stanovništva.

U raspravi o tržištu kapitala, poslanik iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Djordje Vukadinović upozorio je na porast javnog duga i rekao da će se posle ove sednice, ako svi predloženi sporazumi budu usvojeni, Srbija zadužiti za dodatnih 430 miliona evra.

Vukadinović je rekao da sa zaduživanjem treba biti oprezan, čak i kada deluje da je povoljno jer će i to jednog dana morati da se vraća, i istakao da su „krediti iz Titovog vremena stigli na naplatu kad više ni Tita ni države nije bilo“.

POVEZANE VESTI

Poslanik Srpske napredne stranke Veroljub Arsić pozvao je kolege da ne minimalizuju rezultate Vlade koja je 2014. godine započela program oporavka srpske privrede.

On je pitao čega se bojimo ako nam je privreda stabilna i „da li treba da nemamo dečju kliniku Tiršova dva zato što će se možda nešto desiti u svetu dok mi budemo otplaćivali taj kredit“.

Arsić je ponovio da je kurs dinara stabilan i da se devizne rezerve uvećavaju, a osvrnuo se i na bivšu vlast.

„Ne može se hvaliti uspehom ministar finansija koji prodaje društvenu imovinu, a kaže da ima deficit u budžetu. Kažite mi šta je od društvene imovine prodato u poslednjih nekoliko godina? Nije ništa “ istakao je Arsić.

Vukadinović je odgovorio da je „prodat JAT, prodato je ‘Smederevo’ i ‘Bor’, prodat je (beogradski) aerodrom iako ćete vi sve to nazvazi dokapitalizacijom, dakle prodajemo profitabilna preduzeća“.