Vlada usvojila plan za smanjenje emisija štetnih gasova i Medijsku strategiju

Vesti 30. jan 202016:45 > 16:51
N1

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici unapređeni tekst Nacionalnog plana za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih, velikih postrojenja za sagorevanje (NERP), a usvojena je i Medijsku strategija za period 2020-2025. godine.

„Ovim planom Srbija se obavezuje da napravi značajne iskorake u pogledu smanjivanja emisija zagađujućih materija iz velikih energetskih postrojenja“, navodi se u saopštenju posle sednice Vlade.

Njegova primena, kako se dodaje, ima za cilj da se do 31. decembra 2027. godine emisije iz starih velikih postrojenja za sagorevanje usaglase sa graničnim vrednostima emisija definisanim Direktivom o industrijskim emisijama.

Vlada je usvojila i Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period 2020-2025. godine. Premijerka Ana Brnabić zahvalila je Evropskoj uniji, OEBS, ambasadi Norveške i Fondaciji Konrad Adenauer – partnerima vlade koji su radili na izradi ovog dokumenta.

Radna grupa nastaviće rad i na Akcionom planu za primenu Strategije, navodi se u saopštenju.

Na sednici je usvojena izmenjena Uredba o podsticajima investitoru da u Srbiji proizvodi audiovizuelno delo, kojom se početak njene primene pomera sa 1. februara na 1. maj 2020. godine.

Vlada Srbije je imenovala za vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti Viktora Kiša (Fakultet primenjenih umetnosti – Odsek keramika), a za direktora Jugoslovenske kinoteke imenovan je Jugoslav Pantelić.