Stojković o protestu podrške N1: Ako nemamo javni servis, bar da vas gledamo

Vesti 31. jan 202010:01 > 10:05
N1

Grupa građana zakazala je za subotu u 16 časova na Trgu Nikole Parića protest podrške televiziji N1. Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković, aktivistkinja koja učestvuje u orgnaizaciji protesta, kaže da se ovde ne radi samo o televiziji N1 i napominje da je pravo na informisanje osnovno ljudsko pravo. Stojković je gostujući u Novom danu podsetila da su članovi akademske zajednice od RTS tražili da počne da izveštava o važnim društvenim temama i dodaje "ako nemamo javni servis, bar da vas gledamo".

Govoreći o razlozima za organizovanje protesta podrške televiziji N1, Stojković je u Novom danu kazala da su napadi na N1 povod da građani dignu svoj glas.  

„Ne radi se samo ovde o vašoj televiziji. Ovde je osnovno pitanje uskraćivanje prava na informisanje, što je osnovno ljudsko pravo. Napad na N1 je povod da konačno građani dignu glas. Da kažu šta misle o medijskom mraku. Umesto da se slika osvetljava, mi imamo sve veći mrak“, rekla je Stojković.

POVEZANE VESTI

Iza protesta, prema njenim rečima, stoji grupa aktivista koja se i ranije okupljala raznim povodima, a čiji je motiv solidarnost. Neke od akcija u kojima su učestvovali su prikupljanje potpisa za oslobađanje uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, zagađenje vazduha, ali i odbrana parkića na Banovom brdu.

Gošća Novog dana podseća i na aktivnost članova akademske zajednice, koji su nedavno od Radio-televizije Srbije zatražili da izveštava o svim događajima u Srbiji i važnim temama.

„Što ne dobijamo od javnog servisa kojem plaćamo pretplatu. Zato smo i pokrenuli ovaj protest. Ako nemamo javni servis, bar vas da gledamo i dobijamo informacije. To je naše pravo“, napominje Srojković.

Govoreći o podršci N1, Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, kaže da mu se čini da se ustavna prava na slobodu izražavanja uporno gazi. On smatra da je vlast zaokružila medije koji su joj potrebni „da informaciono izoluje deo biračkog tela koji joj je potreban“, a ostale medije ostavila kao deo izduvnog ventila.

Premijerka Ana Brnabić pitanje emitovanja N1 od strane državnih operatora vidi kao poslovni spor, a inicijativu N1 da se vidi na tim operatorima kao političku kampanju.

Manojlović premijerkine izjave objašnjava kao frojdovsku autoprojekciju. „Frojd bi rekao da svako u drugome vidi ono što sam misli“, objašnjava gost Novog dana.

Profesorka Stojković kaže da premijerka nije ovlašćena da se stavlja na jednu stranu i komentariše tržišnu utakmicu, ako je to u pitanju.

„Ili ne razume koja su njena ovlašćenja ili zamajava javnost koja o tome ništa ne zna, odnosno ima vrlo malo informacija“, napominje Stojković.

Kompanija „Alma Quattro“ odbila je da štampa bilborde sa porukom #DaSeVidiN1, a u telefonskom razgovoru obrazloženo je da ne želi da se stavlja ni na jednu stranu. Manojlović kaže da i ta odluka predstavlja jednu vrstu povrede prava na slobodu mišljenja. Kako objašnjava, ne može kompanija da vam ne pruži uslugu zato što imate drugačije mišljenje od vlasti.

Prethodnih dana sajt N1 bio je meta hakerskih napada. Profesorka Stojković kaže da ne očekuje odgovor ko stoji iza tih napada. Njen pesimizam Manojlović objašnjava rečima da ko imate državne zvaničnike koji na „neprimeren način ulaze u komunikaciju sa novinarima jedne kuće, i sve prateće realnosti gde se kupuju operatori da se izoluje jedna medijska kuća, onda mogu razumeti pesimizam koji je profesorka iznela“.