Srpska lista neće podržati formiranje Vlade Kosova

Vesti 02. feb 202013:48 > 14:06
Tanjug/Sava Radovanović

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srpska lista neće podržati formiranje Vlade na Kosovu.

„Srpska lista koja je je osvojila 10 od 10 mandata je odlučila da ne podrži formiranje ove Vlade“, rekla je Brnabić nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste.

Ona je navela da su Srbi na Kosovu jači nego bilo kada u prošlosti zato što su danas jedinstveni.

Brnabić je navela da su ona i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sa predstavnicima Srpske liste razgovarali i o implementaciji programa Srbija 2025.

„Mi smo tim projektom opredelili 150 miliona za projekte na Kosovu, za ekonomsko osnaživanje i bolji kvalitet života“, rekla je Brnabić.

Ona je navela i da pre ukidanja taksi neće biti ozbiljnijih razgovora sa predstavnicima vlasti Kosova.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić rekao je da su srpski predstavnici sa Kosova i Metohije doneli odluku da ne podrži izbor nove Vlade Kosova.

„Srpska lista neće glasati za izbor Vlade u Prištini, ali će nastaviti da sprovodi mandat koji je dobila od srpskog naroda i predstavlja ih u institucijama“, rekao je Đurić.

Govoreći o investicionom planu „Srbija 2025“, rekao je da će Srbija ubrzati njegovo sprovodjenje i nastaviti da podržava ulaganja u srpska mesta na Kosovu.

Po njegovim rečima, u okviru tog plana već se realizuje 348 projekata podrške i pomoći srpskom narodu.

Đurić je dodao će u okviru plana ta podrška i pomoć biti proširena s dodatnih 150 miliona evra, čime će se „rešiti stambeno pitanje svakog pripadnika srpskog naroda“.

Đurić je rekao da je u prethodnih pet godina izgrađeno 1.700 kuća i stanova i dodao da je u okviru plana „Srbija 2025“ planirano još 4.700 novih.

U planu je i obnavljanje zgrada škola, ambulanti i bolnica, kazao je i dodao da je do sada obnovljeno 22 od 26 ambulanti i domova zdravlja, i najavio i izgradnju dve velike bolnice na Kosovu.

Predsednik Srpske liste Rakić Goran Rakić izjavio je da je Srpska lista bila pozvana na samo jedan razgovor povodom formiranja Vlade na Kosovu, ali da je donela odluku da ne podrži tu vladu jer veruje samo Beogradu.

„Bili smo pozvani na samo jedan razgovor. Pročitali smo u medijima da je napravljena neka koalicija i odlučili da ne podržimo tu Vladu jer verujemo jedino Beogradu“, rekao je Rakić u Beogradu na pitanje zbog čega su podržali prethodnu Vladu, a ovu ne.

Dodao je da su prethodnu Vladu podržali u nadi da će im ta koalicija ispuniti njihove uslove koji se odnose na bolji život i prestanak represije i bezbednosti srpskog naroda na Kosovu.

Rakić koji se s drugim predstavnicima Srpske liste sastao s premijerkom Srbije Anom Brnabićr, rekao je da to što Srpska ne podržava buduću vladu Kosova, ne znači da njeni poslanici neće biti u Skuštini i boriti se za srpski narod.