Hina: Španija zbog Kosova ne šalje premijera na Samit EU-Zapadni Balkan u Zagreb

Vesti 03. feb 202014:00 > 14:08
Freeimages.com/ Victor Iglesias

Španski premijer Pedro Sančes mogao bi otkazati dolazak u Zagreb na majski samit lidera EU i Zapadnog Balkana ako bude učestvovalo Kosovo, rekao je za hrvatsku agenciju Hina izvor iz španskog ministarstva spoljnih poslova.

Kao predsedavajuća EU Hrvatska će 6. i 7. maja u Zagrebu biti domaćin samita EU-Zapadni Balkan na koji će biti pozvani lideri zapadnobalkanske šestorke, uključujući i Kosovo.

POVEZANE VESTI

„Španija bi htela da učestvuje na samitu, a hrvatske vlasti znaju za našu poziciju vezanu za tu temu. Verujem da je naša pozicija razumna“, rekao je izvor iz španskog ministarstva spoljnih poslova. Španija je jedna od pet država EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova proglašenu 2008. 

„S hrvatskom vladom smo još ranije razgovarali na različitim nivoima pa ona zna kakav je naš stav po tom pitanju, ne samo vezano za predstojeći samit. Zasad nema novosti“, naveo je taj izvor.

Na poslednji samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji 2018. Španija nije poslala premijera jer je učestvovalo Kosovo. Tadašnji španski premijer Marjan Rahoj je veče uoči samita došao u Sofiju na večeru lidera zemalja EU i tadašnjem bugarskom premijeru Bojku Borisovu objasnio zašto narednog dana neće prisustvovati skupu sa liderima zapadnobalkanske šestorke.

Na taj sastanak Madrid je poslao ambasadora Španije pri EU Huana Pabla Garsiju-Berdoja. Španija je tada bila jedina članica EU koja nije bila prisutna na sastanku šefova država, a deklaracija tog samita bila je neutralna po pitanju Kosova pa ju je ocenila „prihvatljivom“, navela je Hina.

Novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel koji je do juna 2019. bio ministar spoljnih poslova Španije rekao je uoči napuštanja funkcije da se pozicija Madrida o Kosovu neće promeniti bez obzira ko dodje na njegovo mesto.

„Pozicija će biti ista. To je pozicija države. Nismo jedini na svetu koji ne priznaju nezavisnost Kosova….  No, nismo veće pape i od samog pape, pa ako Srbija i Kosovo postignu sporazum mi ćemo mu se priključiti“, rekao je Borel u junu u intervjuu za Hinu.

Radio Slobodna Evropa (RSE) objavila je 29. januara saznanja „iz pouzdanih izvora u Madridu, Zagrebu i Briselu“ o tome da Španija preti bojkotom Samita u Zagrebu zbog ućešća Kosova. Pozivajući se na informaciju iz Stalnog predstavništva Španije pri EU, portal EWB je 31. januara objavio da „Španija neće bojkotovati Samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu“ ali da će „zavisno od konfiguracije Samita, biti odredjen nivo reprezentacije“.

„Španija ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo kao državu, koji deli sa još četiri države-članice EU i 80 zemalja i teritorija u svetu, u skladu sa medjunarodnim pravom i okvirom Ujedinjenih nacija“, naveli su za EWB u Stalnom predstavništvu Španije pri EU.