Vučićević: Da nije bilo bojkota, verovatno ne bi bilo ideje o spuštanju cenzusa

Vesti 03. feb 202017:44 > 17:50
Izvor: N1

Docent na FPN Dušan Vučićević ocenio je u Danu uživo da "da nije bilo najave i proglašenja bojkota, verovatno ne bi bilo ni ideje o spuštanju cenzusa". "To je iznuđena pragmatična odluka, gde procenjujete da je dobro da nekoga dodatno uvedete u parlament. Možda je mogla da bude jedna od poruka opozicije da je očigledno da bojkot žulja SNS i da nije baš potpuno tačno da im nije stalo do toga da u parlamentu ipak ne sede samo oni, ali nisam video da je komunicirano snižavanje cenzusa, osim nekih manjih partija", kaže on.

Govoreći o dijalogu o izbornim uslovima, kaže da je na unapređenju izbornih uslova postignuto veoma malo.

„Nedovoljno, a ovo što je urađeno u poslednjih nekoliko sedmica, ne samo da je nedovoljno, nego je i naopako“, kaže on.

Prema njegovim rečima, problem sa transparentnošću biračkog spiska rešavan je u procesu koji je bio prilično netransparentan.

„Deluje mi da nema dovoljno vremena, da neće biti postignut ozbiljniji napredak“, kaže on.

POVEZANE VESTI

Govoreći o obučavanju članova biračkog odbora, kaže da to jeste u određenoj meri komplikovana organizacija.

„Bilo bi dobro da se s tim krenulo odmah, da Republička izborna komisija to ne radi samo u ovim situacijama“, kaže on.

Kako je rekao, mehanizmi su takvi da je jedino moglo da se radi na tome da se dodatno osnaži tajnost biračkog prava, glasanja.

„Dodatnim izmenama zakona insistirate da RIK i tužilaštvo uzmu aktivniju ulogu u tom procesu, makar obaveste birače koja prava imaju na raspolaganju. Imamo promene određenih zakonskih rešenja, ali institucije ne deluju proaktivno“, kaže on.

Ističe da je najviše izmena bilo po pitanju funkcionerske kampanje.

„CRTA je već podnosila i nakon izmena dve prijave Agenciji za borbu protiv korupcije, usled nekih izjava premijerke i ministra za rad i vidimo da agencija ne deluje. Praktično nemamo neke ozbiljnije promene“, kaže on.

Kako je rekao, poslednje smo imali najave promena koje se tiču izbornog cenzusa.

„Odjednom je izbilo u prvi plan sa dosta tankom argumentacijom zašto se to radi. Kada sam rekao da su neke stvari urađene naopako, verujem da je ovo jedna od njih“, kaže on.

Kako je rekao, nije baš potpuno tačno da se izborni sistem ne menja u izbornoj godini.

„Menja se kada postoji širok konsenzus svih političkih aktera, koji se naravno teško postiže, ovde tog konsenzusa nema, daleko od toga da postoji. Po pravilu, kada se menja u izbornoj godini, onda se unosi takva odredba da se zakon primenjuje ne od narednih izbora, nego tek od onih tamo, kako bi akteri imali vremena da se pripreme“, objasnio je.

Prema njegovim rečima, promene su zaista simbolične.

„Teško da opozicija može da ih komunicira kao neku ozbljnu pobedu u kojoj je njima vlast napravila neke značajne ustupke, da je bilo više ustupaka, pretpostavljam da bi jedna od strategija bila baš ta, da je nešto urađeno. Bilo je partija koje su pokušale da komuniciraju pobednički mentalitet, poput Nove stranke i PSG, recimo dolazak posmatračke misije OEBS“, kaže on.

Vučićević smatra da, da nije bilo najave i proglašenja bojkota, verovatno ne bi bilo ni ideje o spuštanju cenzusa.

„To je iznuđena pragmatična odluka, gde procenjujete da je dobro da nekoga dodatno uvedete u parlament. Možda je mogla da bude jedna od poruka opozicije da je očigledno da bojkot žulja SNS i da nije baš potpuno tačno da im nije stalo do toga da u parlamentu ipak ne sede samo oni, ali nisam video da je komunicirano snižavanje cenzusa, osim nekih manjih partija“, kaže on.

Kako je rekao, ako je namera bila da se relaksiraju uslovi, onda je bilo smislenije da se smanji potreban broj potpisa, ili ako se ne smanjuju, možda da se ukine plaćanje overe potpisa ili neka simbolična suma da se navede.

Govoreći o odluci Udruženja „Jedan od pet miliona“ da izađe na predstojeće izbore, Vučićević kaže da mu deluje nepedagoški da kritikuje svoje studentkinje i studente.

„Nije mi potpuno jasno, deluje mi da nisam dovoljno lud da bih razumeo šta se dešava na našoj političkoj sceni. Odluka mi je i sa stanovišta uzroka i stanovišta posledica prilično nerazumljiva. Ne hvatam argumentaciju i logiku toga što se govori – političari su nedosledni i lažu nas, s tim mogu da se složim, ali ćemo mi onda ući u politiku na sličan način tako što nećemo biti dosledni. Dugoročno nije dobar način, baca ljagu na učešće mladih ljudi u politici“, rekao je on, dodajući da bi voleo da greši u svim ovim procenama i da mu, kako je rekao, „bude žao što ih je ovako bedno ispratio na izbore“.