Uhapšen osumnjičeni za razbijanje prozora Hrvatskog društva u Novom Slankamenu

Vesti 04. feb 202014:23 > 16:13
DSHV

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su njegovi pripadnici u Inđiji uhapsili R.V. (51) zbog postojanja osnove sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

POVEZANE VESTI

Kako se navodi u saopštenju MUP, sumnja se da je R.V. u ponedeljak uveče oko 23 časa razbio prozore na objektu koji pripada Hrvatskom kulturno-prosvetnom društvu „Stjepan Radić“ u Novom Slankamenu.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

Pašalić traži obaveštenja od MUP o incidentu u Novom Slankamenu

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova obaveštenja o relevantnim činjenicama i okolnostima „vandalskog čina“ u kom je oštećena zgrada Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva u Novom Slankamenu.

Ombudsman je „zbog specifičnosti situacije“ zatražio od MUP-a da ga obavesti i o merama koje je preduzeo povodom tog incidenta, najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema akta. 

„Nakon odgovora ministarstva, Zaštitnik građana će odlučiti o daljem toku postupka i potrebi preduzimanja mera iz svoje nadležnosti“, stoji u saopštenju. 

Navodeći da je i ranije upozoravao i reagovao na pojavu grafita koji podstiču nacionalnu ili versku netrpeljivost, ombudsman je ocenio da je „pravovremeno reagovanje i preduzimanje preventivnih mera od velikog značaja kako bi se sprečila mogućnost da ovakvi incidenti dobiju veće razmere“.