Đorđević i Godfri obišli Prihvatilište za hitni prijem žrtava trgovine ljudima

Vesti 04. feb 202017:08 > 17:14
TANJUG/ RADE PRELIC

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri obišli su Prihvatilište za urgentni prijem žrtava trgovine ljudima, povodom godinu dana rada ove ustanove, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Đorđević je rekao da kao „građani moramo da budemo svesni da uvek reagujemo kada posumnjamo na nešto i da prijavimo nadležnima na vreme, jer samo na taj način, odnosno uz preventivno reagovanje, ovakvi događaji mogu da se spreče“.

„Kada ipak dođe do situacija u kojima neko postane žrtva trgovine ljudima, ovakva ustanova je zaista potrebna, da ljudima pruži utočište i nadu da njihov život može biti drugačiji u budućnosti“, kazao je ministar.

On je istakao da je „pomoć u ovoj oblasti od strane Ambasade SAD-a velika, kao i da veruje da će se ona nastaviti“.

Godfri je naveo da „zaustaviti trgovinu ljudima nije samo stvar naše zajedničke politike, to je moralni imperativ kome ne smemo okrenuti leđa“.

„Tokom 2019. godine Vlada SAD-a je preko Međunarodnog komiteta spasa i nevladine organizacije „Atina“ dala bespovratnu pomoć u iznosu od 825.000 dolara za žrtve trgovine ljudima u Srbiji“, rekao je Godfri.

Direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Aleksandra Ljubojević navela je da „Prihvatilište ima kapacitet za šest osoba, a da u Centru trenutno boravi njih pet i jedna beba“.

„Cilj rada našeg Centra jeste da korisnice osposobimo i pomognemo im u nastavku života, da propratimo njihov dalji razvoj i da im omogućimo da budu korisni članovi društva“, objasnila je Ljubojević.