Hapšenje Poledice otvara pitanje regularnosti tendera, ali i podrške ministarki

Vesti 07. feb 202018:30 > 18:34
N1

Nedavno hapšenje državnog sekretara u Ministarstvu građevinarstva Miodraga Poledice ponovo je otvorilo pitanje regularnosti velikih tendera u Srbiji, ali i podrške vladajuće stranke ministarki Zorani Mihajlović. Portal Insajder piše da se istraga protiv Poledice, kao i protiv još pet osoba koje su u pritvoru, vodi zbog sklapanja poslova vrednih više od 390 miliona dinara. Uprkos tome, ministarka Mihajlović poručuje da nije meta državni sekretar, već ona.

Od kako je 2014. godine stala u red potpredsednika Vlade, Zorani Mihajlović se iz njene, vladajuće, stranke šalju indirektne poruke da nekome smeta.

Napad, onaj medijski, stizao je od savetnice bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Pisalo se tada da Mihajlović želi predsedničku funkciju. Prva žena Skupštine Srbije nazvala ju je „ikebanom“, a radikali nedavno u Skupštini i „lopužom“.

POVEZANE VESTI

Poslednjih dana hapšeni su ljudi iz njenog resora, ali je meta, kako kaže, ona. Na pitanje zašto i kome smeta, u intervjuu Nedeljniku odgovara: „Da li zbog rezultata koji nisu mali i sa kojima mi idemo na izbore, ili zato što sada ide novi investicioni plan u kojem ćemo narednih godina zaključiti ugovore od devet milijardi evra – ne znam. Ali, činjenica je da nekome smetam…“

Tu osobu nije imenovala. Kaže da „prepoznaje obrise“ i da će se „vrlo brzo sve videti“. Apsolutno je sigurna da iza napada ne stoji predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Priznaje da joj je mnogo značilo što je nedavno stao uz nju kada je uhapšen direktor Infrastruktura železnice Miroljub Jevitć. A ona staje u odbranu čoveka iz svog kabineta.

Uz Miodraga Poledicu, iako je i on pod istragom zbog zloupotreba u Železnicama.

„Svi treba da znaju da Miodrag Poledica vodi finansijski najvrednije infrastrukturne projekte za našu zemlju: od Moravskog koridora, preko autoputa Niš – Merdare – Priština, do izgradnje beogradskog metroa. Dakle, to su projekti vredni nekoliko milijardi evra. I da li onda stvarno mislite da taj državni sekretar pomaže, uređuje i organizuje javni poziv i tender za sanaciju Pančevačkog mosta? Meni to nije logično“, rekla je Mihajlović.

Novinaru koji je intervjuisao ministarku, ovo hapšenje je kontradiktorno.

„Ova Vlada od 2016. godine nije uhapsila, tj. policija nije uhapsila nijednog tako visokog funkcionera, ali kontradiktornost je zato što sa druge strane mi imamo da ministarka tako isključivo brani svog saradnika, a to nije uobičajeno za političara, time se stavlja mnogo toga na kocku“, smatra Dušan Telesković.

Poledica i ostali su, kako se sumnja, svoje karijere stavili na kocku kako bi poslove dobijala firma ZGOP iz Novog Sada, direktnim pregovaranjem bez javnog nadmetanja.

„Ako je on uhapšen bez dovoljno dokaza, tj. ako je sve bilo papirološki pokriveno, onda to znači da neko ima uticaj na policiju i sad je pitanje, a za koje se nadam da ćemo uspeti da saznamo jednog dana, nadam se brzo, ko je taj koji ima uticaj na policiju i zašto se išlo u to hapšenje bez očigledno dovoljnih dokaza“, kaže Telesković.

Prema pisanju Insajdera, sumnje se odnose na nameštanje poslova sanacije Pančevačkog mosta, četiri tunela na deonici Raška-Kraljevo i pruge Kać -Titel. Poledica se brani sa slobode, a ostali uhapšeni u pritvoru će biti do 30 dana. Na pitanje za šta konkretno se sumnjiči svako od njih, iz Tužilaštva za N1 nisu precizirali.