Cenzus snižen na tri odsto, Gojković čestitala ženama

TV Fonet

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima kojima je izborni cenzus snižen sa pet na tri odsto.

Izmene Zakona predviđaju da strankama nacionalnih manjina nije potrebno da ostvare tri odsto kako bi im bili dodeljeni mandati, pri čemu se pri raspodeli mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici izborinih lista stranaka manjina uvećavaju za 35 odsto.

POVEZANE VESTI

Izbornu listu stranke ili koalicije stranaka nacionalnih manjina proglašava Republička izborna komisija (RIK), koja može da zatraži mišljenje nadležnog nacionalnog saveta o tome da li je podnosilac izborne liste stranka nacionalne manjine ili koalicija stranaka nacionalnih manjina.

U okviru izmena zakona prihvaćen je i predlog narodne poslanice Gordane Čomić da na izbornim listama mora biti 40 odsto manje zastupljenog pola, odnosno žena, a prema usvojenim amandmanima, po redosledu na listi na svakih pet mesta mora biti dva kandidata manje zastupljenog pola.

Za izmene zakona glasalo je 157 poslanika.

Tokom rasprave predsednica Skupštine Srbije i poslanica Srpske napredne stranke Maja Gojković rekla je da se izmenama radi velika stvar i da je u Skupštini i sada nešto više od 37 odsto žena.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da nisu potrebne kvote da bi žene napredovale u politici i da će ovim izmenama zakona žene biti u gorem položaju nego ranije, jer je ranije na tri poslanika morala da bude jedna osoba manje zastupeljenog pola.

Ona je istakla da će se to odraziti posebno na izbore na lokalu, jer mnoge grupacije osvoje manje od pet odborničkih mesta.

Po izglasavanju izmena zakona o većem broju žena na listama, Gojković je čestitala svim ženama u Srbiji.

Poslanici političkih organizacija koje su deo Saveza za Srbiju i pokret Dosta je bilo i dalje bojkotuju sednice Skupštine Srbije, osim poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić koja je ovoj sednici prisustvovala.

Zakon će stupiti na snagu u roku kraćem od osam dana od objavljivanja.