Vučić: Zamolio sam Lončara da se izvini zbog izjave o crnogorskom narodu

Vesti 09. feb 202014:29 > 16:44
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je zamolio ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se izvini zbog izjave kojom je uvredio crnogorski narod.

Vučić je, tokom obilaska Vojske Srbije u kasarni na Topčideru, rekao novinarima da „misli da nije dobra reakcija Lončara“.

Pročitajte još:

Dodao je da smatra da svi treba da imaju jedne uslove, jednaka prava i pravila.

„Da pokažemo razliku između nas i njih. I da se tom razlikom ponosimo, nadajući se da te razlike neće biti u budućnosti“, zaključio je predsednik.

On je dodao da ne niko ne sme da kaže da „nemamo pravo da brinemo za položaj i poziciju srpskog naroda i srpske crkve“.

Cenzus od tri odsto značiće i SNS-u kad bude opozicija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da 40 odsto žena na lokalu nije malo broj i da je teško ispuniti ga.

Vučić je kazao da Srpska napredna stranka dobija izbore „zahvaljujući ženskim glasovima“ i ponovio da uprkos tome nije lako da žene čine 40 odsto izborne liste.

On je ocenio da su žene uspešnije, smirenije i da više vode računa o budućnosti.

Vučić je dodao da to „nije pitanje ravnopravnosti, nego objektivnosti“.

Predsednik je istakao da smatra demokratskim što je skupština prihvatila predlog poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić, jer za vreme vlasti te stranke nisu usvajani predlozi opozicije.

Vučić je rekao da u narednih 10 godina niko u Srbiji neće ukidati cenzus od tri odsto i podsetio da je taj potez značajan za opoziciju.

„To će značiti i SNS-u kada bude opozicija“, kazao je Vučić.

Vučić je izjavio i da će biti nosilac liste Srpske napredne stranke i da će se boriti za svaki glas, a ne za „prikaz lažne demokratije“.

„Ni od koga neću da tražim da glasa za Šešelja, Šapića, Gocu Čomić, Čanka, moliću ljude da glasaju za Srpsku naprednu stranku, a ne za Socijalističku partiju Srbije ili bilo koga drugog, osim ako ne budemo u koaliciji“, istakao je Vučić.

On je rekao da je glasanje „sveta stvar“ i da ljudi nemaju prava da se ponašaju neodgovorno, jer ne odlučuju samo o svojoj sudbini, već i o sudbini svoje dece i roditelja, ali i svoje države.

„Ja ću tražiti od građana odgovornost. Tražiću poštovanje rezultata i rada“, istakao je Vučić.

On je rekao da treba da se sastane sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da veruje da će ključna tema razgovora biti Kosovo.

Naglasio je da su svi razgovori o Kosovu teški, jer „svako rešenje koje bude dolazilo spolja, ili od Albanaca, odnosiće se na priznavanja Kosova“.

„Moramo da pronađemo formulu za normalizaciju koja će biti bez toga“, rekao je Vučić i dodao da u ovom trenutku ne vidi rešenje koje bi bilo podjednako nezadovoljavajuće i za Beograd i Prištinu, a da je nekada to mogao.

Obilazeći kasarnu u Topčideru, Vučić je rekao da ne zna kada će biti nastavljeni razgovori sa Prištinom, ali smatra da stvari na kraju uvek moraju da se reše razgovorom.

Manjak radnika u Beogradu zbog većeg standarda

On je kazao je da stanovnici Beograda sada imaju viši standard i da želje bolje i plaćenije poslove, što je, kako je ocenio, dovelo do toga da ne postoji dovoljno radnika.

Vučić je, tokom obilaska Vojske Srbije u kasarni na Topčideru, rekao da će tih problema uskoro biti na svakom gradilištu i da po tom pitanju „mora nešto da se uradi“.

On je podsetio da na gradilištu Beograda na vodi nema dovoljan broj radnika i da dovode radnike iz inostranstva.

„Tražili su dozvolu da uvedu 150 radnika iz Indije da im damo dozvolu, zato što nemamo dovoljno radnika“, rekao je Vučić i dodao da je na jednoj kuli tokom njegove posete u subotu bilo 290 radnika.

On je rekao da strani državljani rade za 500 evra platu, ali da imaju smeštaj i hranu, dok srpski radnici rade za 700 evra bez obezbedjenog smeštaja i hrane.

Vučić je rekao da će u Beogradu na vodi izgubiti izbore jer tu „žive bogatiji ljudi“.

„Ali i za 30 i za 50 godina neko će se setiti i reći ovo je bila Vučićeva ideja, to je bio zmijarnik, močvara, najtužnije mesto na svetu. Sada će biti najlepše“, rekao je predsednik.  

Plate vojnika moraju biti veće

On je izrazio zadovoljstvo što je mnogo postignuto mnogo toga posle teških reformi, ali i istakao da plate vojnika moraju biti veće. Vučić je fotografije i poruku o poseti objavio na svom instagram profilu „Budućnost Srbije“.

„Da bismo imali veći broj vojnika, to moramo da uradimo, to je stvar koja nam je važna. Imamo oružja više. Stanje je mnogo bolje, ali moramo još da radimo, da se ubrza izgradnja stanova za vojnike i verujem da ćemo biti još uspešniji“, naveo je Vučić na društvenoj mreži instagram.

https://www.instagram.com/p/B8WPOY6JMVG/