"Izborni vremeplov": Serijal tekstova na N1 o parlamentarnim izborima u Srbiji

Izbori 2020 10. feb 202013:38 > 14:03
N1/Lazar Lazić

Redakcija portala N1 pripremila je serijal tekstova pod nazivom "Izborni vremeplov", povodom tridesete godišnjice parlamentarizma u Srbiji. Serijal predstavlja retrospektivu svih jedanaest parlamentarnih izbora u Srbiji, od uvođenja višestranačja 1990. godine do poslednjeg glasanja za narodne poslanike 2016. godine. a tekstovi će biti objavljivan jednom nedeljno, u naredna dva i po meseca.

Kroz osvrt na parlamentarne izbore u Srbiji podsetićemo vas na to kako su nekad izgledale izborne kampanje, koje su bile tematske okosnice i najpopularniji izborni slogani i stranački plakati, kao i na brojne poznate ličnosti koje su bili kandidati stranaka i koalicija. Podelićemo sa vama i manje poznate ili gotovo sasvim nepoznate činjenice koje su pratile izborne procese.

U pripremi serijala korišćena je obimna arhivska građa Republičke izborne komisije, Republičkog zavoda za statistiku Srbije, samih aktera izbora, kao i lični arhivski materijal, a posebnu zahvalnost dugujemo političkim strankama koje su nam izašle u susret i ustupile dokumentaciju i fotografije – Demokratskoj stranci, Srpskom pokretu obnove, Demokratskoj stranci Srbije i Srpskoj radikalnoj stranci.

Prvi tekst pod nazivom „Izbori 1990: Rekordna izlaznost, glumački okršaj i istorijska pobeda socijalista“ biće objavljen u utorak, 11. februara, a obuhvatiće period od osnivanja prvih političkih stranaka do formiranja prve vlade u višestranačkoj Srbiji.