Na zgradu bivše Glavne železničke stanice vraćen grb Kraljevine Srbije

Vesti 11. feb 202018:07 > 18:13
TANJUG / ZORAN ZESTIC

Na fasadu zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu u utorak je vraćen grb Kraljevine Srbije s grifonima, uklonjen s tog objekta 1945. godine.

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture je saopštio da je na zgradu, koja se trenutno rekonstruiše, nakon 75 godina vraćena kompozicija dva grifona koji drže kartušu u kojoj se nalazi grb Kraljevine Srbije sa krunom na vrhu.

Ugovorom o izgradnji „Beograda na vodi“, predviđeno je da kompanija koja realizuje taj projekat posle ulaganja u renoviranja, može bez naknade da upravlja nizom objekata u Savskom amfiteatru, među kojima su Bristol, zgrada Pošte, Geozavod, glavna zgrada Železničke stanice i grupa zgrada u četvrti Savamala. 

Prema ranijim najava predstavnika gradskih vlasti, nekadašnja Železnička stanica biće pretvorena u objekat namenjen kulturi. 

Zgrada Glavne železničke stanice u Beogradu podignuta je 1884. godine, neposredno po uspostavljanju prve železničke veze u Srbiji i zbog svoje kulturno-istorijske i arhitektonske vrednosti 1983. godine proglašena je za spomenik kulture.