Na dnevnom redu Skupštine izbor sudija – i sudija Majić

Vesti 12. feb 202012:34 > 16:06
FoNet/Aleksandar Levajković

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju listu kandidata za sudije, a u toj raspravi poslanik vladajuće koalicije Marjan Rističević predložio je da se u sudove ubace kutije slične glasačkim kako bi građani mogli da ubacuju primedbe i ocenjuju koliko su zadovoljni radom sudova. Poslanici vladajuće većine iskoristili su priliku da još jednom spomenu sudiju Miodraga Majića, za kojeg su rekli da se bavi politikom, a da su njegove odluke "skandalozne".

On je predložio i da studenti Pravnog fakulteta analiziraju primedbe građana i podnesu izveštaj, kako bi i javnost i nadležni stekli uvid u stanje pravosuđa jer se njemu, kako je rekao, građani svakodnevno žale.

Rističević je najviše govorio o sudiji Miodragu Majiću i nekoliko puta ponovio da je sudija bavi politikom i da u medijima gostuje više od lidera političkih stranaka.

On je ponovo ocenio da su Majićeve presude „skandalozne“ i više puta podvukao da je oslobodio takozvanu Gnjilansku grupu i osvedočenog pedofila.

Rističević je dodao da se sve što kaže smatra pritiskom na pravosuđe, a kad sudija komentariše rad poslanika, onda se ništa ne dešava, i pitao: „pa šta ako sam komentarisao presude Majića“ te dodao da „sudijska nezavsnost nije božanska“.

O sudiji Majiću govorila je i poslanica Srpske napredne stranke Jelena Žarić Kovačević koja je ocenila da Majić „ima potrebu da neprestano napada predsednika Aleksandra Vučića, vladu i SNS“, i da ih je kritikovao čak i kad su uveli doživotni zakon za ubice dece.

Poslanica SNS-a rekla je da je nagrada „Doprinos godine Evropi“ koju je Majić dobio – politička i da je to shvatila kada je videla da je drugi dobitnik rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Jojić: Ukinuti Visoki savet sudstva

Poslanik Srpske radikalne stranke Petar Jojić izjavio je da Visoki savet sudstva (VSS) treba ukinuti i sve vratiti kako je bilo ranije, da ministar pravde ili predsednik Republike postavlja sudije i tužioce.

Jojić je pozdravio odluku Odbora za pravosuđe da odloži imenovanje predsednika sudova i da VSS još jednom proveri da li su kandidati dostojni i stručni.

Jojić je zamerio što se poslanicima ne dostavljaju ocene i podaci o trajanju studiranja kandidata za sudije i tužioce, a predložio je i da se istraži koliko je najbližih rođaka sudija upisano na Pravosudnu akademiju koja je, kako je rekao „ulaznica za sud“.

Jovanović: Sudije sa visokom stopom ukinutih presuda da snose posledice

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović postavio je pitanje zašto sudije s visokom stopom ukinutih presuda ne trpe nikakve posledice i ukazao na problem preopterećenosti sudija.

Jovanović je pohvalio predložene kandidate i to što je posvećena pažnja pomoćnicima i zamenicima sudija koji decenijama rade kvalitetno.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac pohvalio je predložena rešenja za tužilaštvo u Novom Pazaru je je do sada „Bošnjaka u tužilaštvima bilo malo“, te reformu treba iskoristiti da se manjinama omogući da uđu u državni sistem što im po zakonu i pripada.

Poslanik Pokreta Socijalista Đorđe Komlenski predložio je da se uradi analiza stanja od reforme pravosuđa iz 2010. godine, i podržao predlog da se odloži izbor predsednika sudova.

Martinović: Nema sukoba između SNS-a i VSS-a, ali…

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović izjavio je da nema sukoba između njegove stranke i VSS, ali da je skupštinski odbor morao da traži preispitivanje nekih kandidata za predsednike sudova.

Martinović je naveo da je jedan kandidat bio iz suda gde je dobio samo jedan glas kolega, drugi je član lokalnog odbora Demokratske stranke, a treći je bio „na merama tajnog nadzora BIA“, te ;je dodao da VSS treba da uvede „neku vrstu bezbednosne provere sudija“.

Šarović: Da li je normalno da Dolovac ne dolazi u Skupštinu

Poslanik SRS-a Nemanja Šarović pitao je članove vladajuće stranke da li su „na vrhu zločinačke piramide za koju kažu da postoji, jer se stalno žale kako im sudovi ne rade kako treba“.

Šarović je pitao i da li je normalno da državna tužiteljka Zagorka Dolovac nikad ne uđe u Skupštinu, „da li ona postoji.., zašto ćuti i ne radi ono za šta je izabrana“, a pitao je i gde je predsednik VSS Dragomir Milojević.

Šarović je pitao da li je pritisak na sudstvo kad se nakon hapšenja bliskog saradnika ministarke Zorane Mihajlović javi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kaže da veruje u nevinost ministarke.

„Koga briga u šta on veruje? Da li je to pritisak na sudove? Da li je to dozvoljeno? Ako jeste, držite i dalje pognute glave i ćutite, ako nije, podignute glave i usprotivite se, to je vaša dužnost“ rekao je Šarović članovima VSS.

Na dnevnom redu sednice je predlog da zbog isteka mandata prestane funkcija predsednicima Privrednog suda u Somboru, osnovnih sudova u Dimitrovgradu, Lebanu, Zrenjaninu i Šidu, kao i prekršajnih sudova u Pančevu, Trsteniku i Čačku, a istovremeno se 70 kandidata prvi put bira na sudijsku funkciju.

Kada je reč o sudijama koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, zamenik predsednika Visokog saveta sudstva (VSS) Ivan Jovičić rekao je u ime predlagača, da su stručnost, osposobljenost i dostojnost kandidata utvrđeni na osnovu Zakona o sudijama, da su komisije VSS razgovarale sa svim kandidatima i da su svi dostojni funkcije.

Članica Državnog veća tužilaca Sandra Kulezić obrazložila je predlog za izbor dva zamenika javnog tužioca u jednom višem javnom tužilaštvu i 13 osnovnih javnih tužilaca i rekla da su predloženi kandidati pokazali najviši stepen stručnosti.