Članovi akademske zajednice traže ostavke, iz RTS kažu – istupa mala grupa ljudi

Vesti 12. feb 202018:26 > 18:48
N1

Predstavnici akademske zajednice zatražili su ostavke kompletnog rukovodstva Radio-televizije Srbije (RTS), budući da javni medijski servis tri nedelje nije odgovorio na njihov zahtev da, kako kažu, poštuju zakon i izveštavaju o svim aferama koje potresaju državu. Ukoliko RTS ostane nem i na poslednji zahtev, profesori i profesorke najavljuju da će izaći na ulicu.

Bilo bi sjajno kada bismo živeli u zemlji koja nam se prikazuje na RTS-u, jedini problem je – što to nije Srbija. Ovo navode predstavnici akademske zajednice koji su pre dvadeset jedan dan apelovali na rukovodstvo javnog servisa da, kako kažu, prestane da falsifikuje stvarnost u kojoj građani žive. Budući da odgovor nisu dobili, olovke su još više zašiljili.

POVEZANE VESTI

„Imali su sasvim dovoljno vremena da ispune naš zahtev. Očigledno nisu hteli, i time pokazuju da svesno i namerno krše zakon. Dakle, zbog kršenja zakona koji uređuje njihov rad, mi tražimo sada njihove ostavke“, navodi naučni savetnik u Institutu za fiziku Slobodan Prvanović.

Predsednik Programskog saveta RTS kaže da je javni servis otvoren za primedbe i sugestije, ali da mu se zahtev, kako kaže, male grupe ljudi ne čini dovoljno legitimnim i ubedljivim.

„I ja pripadam akademskoj zajednici, koja ima više desetina hiljada ljudi, u njeno ime ne može da istupa jedna mala grupa ljudi. Protiv sam i toga što se odgovornost rukovodilaca RTS traži van elementarne procedure. Nemam ništa protiv da se ta odgovornost ispita, ali po proceduri a ne tako što će se jedna grupa proglasiti da govori u ime cele akademske zajednice“, kaže Milivoje Pavlović, predsednik Programskog saveta RTS.

Apel je potpisalo blizu 2.000 profesora i profesorki, što je gotovo polovina nastavnog kadra Beogradskog univerziteta. Zato smatraju da njihova reč ima težinu, i obraćaju se direktno novinarima i urednicima javnog servisa.

„Ja ne mogu da shvatim da novinari u svojoj praksi imaju onaj stepen cenzure koji nadmašuju i samog predsednika i njegove podanike. Više zaista ne kažu ništa što bi na neki način moglo da omogući postavljanje pravih pitanja“, ističe Marija Bogdanović, profesorka Filozofskog fakulteta.  

„Znajte da ničija nije do zore gorela, neće ni njima. Uvek postoji dan posle, jedan dan morala posle, gde će odgovornost biti na vama. Oni će otići, njih će baš biti briga za sve vas, ali vi ćete odgovarati za ovaj medijski mrak u kom se naša zemlja nalazi“, naglašava Vladan Čokić, sa Instituta za medicinska istraživanja.

Ukoliko nakon njihovog apela rukovodstvo RTS-a ostane u svojim foteljama, profesori će katedre zameniti trgovima.

Rok za ispunjenje zahteva je 29. februar, kada su najavili da će protestovati u centru Beograda.