Vozač automobila u kome je stradala Stanika Gligorijević izmenio deo iskaza

Vesti 12. feb 202018:57 > 19:07
N1

Vozač automobila u kome je stradala Stanika Gligorijević iz okoline Knjaževca, kada ih je u nesreći pre godinu dana na naplatnoj rampi Doljevac udarilo vozilo Zorana Babića, na ročištu pred Osnovnim sudom u Nišu izmenio je deo iskaza. Na pitanje sudije da li bi mogao da prepozna vozača koji se "zabio" u njegov auto dok je plaćao putarinu, a u kome se vozio rukovodilac Koridora Srbije, zet pokojne Stanike Gligorijević - Srđan Aleksić izjavio je da ne bi, iako je prvobitno Tužilaštvu rekao suprotno.

U nastavku suđenja Dejanu Stanojeviću, vozaču visokog funkcionera SNS Zorana Babića, koji je i dalje na čelu Javnog preduzeća Koridori Srbije, iako je podneo ostavku pre godinu dana, neposredno posle nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, svedočio je sam Babić.

Ponovio je iskaz dat Tužilaštvu prošle godine – spavao je u trenutku nesreće na zadnjem sedištu. I Stanika Gligorijević bila je na zadnjem sedištu vozila u koje se Babićev službeni auto zabio pod velikom brzinom i usmrtio je na licu mesta, dok su plaćali putarinu.

Babić nije dao komentar na pitanje N1.

POVEZANA VEST

Komentar, a prethodno i svedočenje dali su sestra i zet stradale žene, koji su iz istog vozila na rampi Doljevac, izašli živi. Poruka je ista.

„Samo želimo originalni snimak, nalazi se u Beogradu. Želimo da idemo da ga pogledamo. Pošto sam bila u komi, ne znam šta se dogodilo. Želim original snimak i pravdu i istinu“, rekla je Mirjana Aleksić, sestra poginule Stanike Gligorijević.

Stanikina sestra tvrdi da zbog tada zadobijenih povreda i dalje ne može da radi.

Postupajući sudija obećao je da će na narednom ročištu u aprilu, biti emitovan snimak sa nadzornih kamera, koji je sud dobio od Puteva Srbije.

Glavna tema i pre, ali i posle prethodnog, prvog ročišta – bio je upravo taj snimak, koga je video predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali ne i prisutni na ročištu u novembru.

„Tad smo bili i bez svesti neko vreme… bili su ljudi, ali nemam pojma ko je. Ko je krivac – neka snosi sankcije“, rekao je Srđan Aleksić, vozač automobila u kome je stradala Stanika Gligorijević.

Pošto je snimak, napokon, dostavljen, tužilac iz Niša najpre je saopštio da nedostaju dva minuta od ključnog značaja za utvrđivanje glavnih okolnosti. Kasnije su ti navodi demantovani i rečeno je da je snimak autentičan. Time su odbačene i spekulacije da je za volanom bio Zoran Babić, a ne vozač kome se sudi.

I vozač automobila u kome je poginula Stanika Gligorijević, izmenio je iskaz. Sada, posle ovoliko vremena, kaže – ne bi mogao da prepozna vozača, ali zna da je bio „krupan“ čovek u svetlijoj garderobi.

„Meni ova priča ne deluje baš… Dok ne vidim taj originalni snimak. Dakle, ja razumem ove ljude koji su pogođeni, ali znate šta – procesna ovlašćenja punomoćnika oštećenog su veoma mala. Mi čak nemamo pravo ni na žalbu po aktuelnom zakonu, već samo na odluku o troškovima“, navodi Stefan Ćorda, zastupnik supruga Stanike Gligorijević.

Na skoro tročasovnom glavnom pretresu, osim Babića, koji je takođe svrstan u oštećene jer je imao povrede, iskaze su dali Aleksići, kao i suprug pokojne Stanike. Svi, sem Babića, prihvataju tužbeni zahtev za nadoknadu štete.

I dalje ostaje nejasno da li je ili nije bilo magle na putu u Doljevcu kobnog 31. januara prošle godine. Aleksići tvrde da je vidljivost bila odlična, dok se odbrana poziva na zapisnik sa lica mesta u kome stoji da je vidljivost bila smanjena.

Odbrana vozača Koridora traži i meteorološko veštačenje, a kao dokaz nudi i novi snimak, koji do sada nije spominjan, „sa Jutjuba“.