Tri osobe uhapšene zbog malverzacija oko fabrike vode u Zrenjaninu

N1

Tri osobe uhapšene su pod sumnjom da su učestvovale u malverzacijama oko fabrike vode u Zrenjaninu.

Uhapšeni su I. D. (1953), bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, i G. T. (1972), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP „Vodovod i kanalizacija“, saopštio je MUP. Takođe, uhapšen je N. O. (1951), odgovorno lice beogradskog preduzeća „Synertech“ i bivše odgovorno lice novosadske firme „Gruppo Zilio“ i njenog beogradskog ogranka „Gruppo Zilio SPA“.

Terete se, kako stoji u saopštenju MUP-a, za krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Određeno im je zadržavanje do 48 sati, i uz krivičnu prijavu, biće privedeni Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Sumnje u zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom

Pročitajte još:

Sumnja se da su se N. O, kao odgovorno lice preduzeća „Synertech“, i I. D, u svojstvu pomoćnika gradonačelnika, početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke dogovorili sa predstavnicima privrednog društva „Gruppo Zilio SPA“ iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako se sumnja, nakon konkursa, G. T. je u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JKP Vodovod i kanalizacija, potpisao Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju čine privredna društva „Gruppo Zilio SPA“ ogranak u Beogradu, „Gruppo Zilio“ iz Novog Sada i „Synertech“ iz Beograda. Ovaj ugovor je, kako se dodaje, u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi.

Podsetimo da je gradonačelnik Čedomir Janjić krajem januara najavio da će za nekoliko dana ovo postrojenje početi sa radom. Janjić je za N1 u decembru spomenuo da istražni organi proveravaju polsovanje fabrike vode, ali nije želeo da iznosi više detalja.

Podsetimo, Skupština Srbije je u decembru 2018. izmenila ovaj zakon, a kako je premijerka Ana Brnabić i sama potvrdila u junu, na jednom sastanku, upravo u fabrici vode u Zrenjaninu, to su uradili baš zbog ovog slučaja.

Sumnja se da je na ovaj način G. T. zloupotrebio službeni položaj.

Budući da je firma „Gruppo Zilio SPA“ izašla iz posla i prepustila ga firmi „Synertech“ nije imala pravo da povuče bankarske garancije, međutim I. D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu „Gruppo Zilio“ izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, čime je izvršio zloupotrebu službenog položaja.

N. O. se sumnjiči i da je 17. maja 2019. godine primio iznos od 67.500.000 dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi puštanja istog u rad, od kojih je nakon toga deo u iznosu od 21.341.649,50 dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva čime je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, navedeno je u saopštenju.

Lokalni medij sinoć odgovornost prebacivao na Kneževića

Interesantno je da je nakon određenog perioda ćutanja lokalnih medija o ovoj temi, sinoć jedan od njih, KTV, objavio trinaestominutnu priču o fabrici vode, s nazivom ko je odgovoran za ono što se događa, objavivši, kako su rekli, iskrene ispovesti, tj. audio snimke, aktuelnog direktora Vodovoda i kanalizacije, ali i nekadašnjeg pomoćnika gradonačelnika za finansije, kada je gradonačelnik bio aktuelni ministar privrede Goran Knežević. Upravo njega apostrofiraju u toj priči kao glavnog krivca za sve što se događalo sa vodosnabdevanjem u Zrenjaninu.

Gradonačelnik: Grad će pomoći da se slučaj reši u što kraćem roku

„Ne želim da na bilo koji način utičem na istragu nadležnih državnih organa u vezi sa dešavanjima oko fabrike vode. Uveren sam da će istraga biti sprovedena u skladu sa zakonom. Grad Zrenjanin je u svakom trenutku spreman da pomogne da se ovaj slučaj reši u što kraćem roku“, naveo je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Koliko je veliki pritisak različitih interesnih grupa, najbolje govore dezinformacije i manipulisanje činjenicama u vezi sa aktuelnim dešavanjima, dodao je. „Svedoci smo i da su neke stranke i udruženja reagovali u javnosti i pre nego što je MUP Srbije dao zvanično saopštenje, što jasno pokazuje da im nije interes da se reši problem sa vodom za piće, nego im je jedini cilj prikupljanje jeftinih političkih poena. Neka državni organi samo obavljaju svoj posao, a mi ćemo naš. Uprkos poslednjim dešavanjima, lokalna samouprava nastavlja intenzivan rad na rešavanju višedecenijskog problema sa vodom za piće u Zrenjaninu“, kaže Janjić.

Reakcije iz LSV, ZSF i Nove stranke

Aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) saopštili su da su godinama upozoravali da je tzv. „fabrika vode“ u Zrenjaninu u stvari velika prevara, a da odgovornost za to mora biti i politička.

Naveli su da je posao od početka bio notorno nezakonit, da je više stručnjaka za tehnologiju prečišćavanja vode tvrdilo da je poduhvat unapred osudjen na nesupeh kao i da se nije radilo o samonicijativi male grupe ljudi, nego o projektu iza koga je stajala cela gradska vlast u kojoj dominira SNS.

„Odgovornost za bruku pada i na republičke organe koji su izdavali dozvole za nezakonite poslove i koji su godinama tolerisali kršenje zakona. Zbog toga odgovornost mora biti i politička“, naveli su iz ZSF.

Smatraju da ukoliko danas gradonačelnik Zrenjanina ne podnese ostavku znači da će se „kola ponovo slomiti samo na neposrednim izvršiocima“.

Odbor LSV iz Zrenjanina pozdravio hapšenja.

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu, u saopštenju koje je potpisao Bojan Kostreš, navela je da pozdravlja akciju nadležnih državnih organa u kojoj su, kako navode, uhapšeni osumnjičeni za malverzacije u vezi sa izgradnjom Postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu.

Ova akcija je morala uslediti mnogo ranije, jer je jasno da je čitav postupak izgradnje ovog postrojenja prepun nezakonitih i kriminalnih radnji, navodi se u saopštenju. 

Građani Zrenjanina, kako dodaju, očekuju da se utvrdi krivična odgovornost svih koji su umešani u protivzakonite radnje.  

Ništa manje bitno je, prema stavu LSV, i utvrđivanje političke odgovornosti svih onih koji su učestvovali u procesu donošenja odluka u vezi sa izgradnjom Postrojenja za prečišćavanje vode.  

LSV poziva lokalnu vlast u Zrenjaninu, na čelu sa gradonačelnikom Čedomir Janjićem, da zakaže sednicu Skupštine grada i da na njoj, pred odbornicima, kolektivno podnesu ostavke.

Zrenjanin je, podsetimo, ušao u šesnaestu godinu sa zabranom vode za piće na snazi. Iako se sredinom 2019. činilo da je rešenje blizu, a takve najave i obećanja stizala su i sa vrha republičke vlasti, zacrtani rokovi nisu ispunjeni, a ugovor sa investitorom, odnosno vlasnikom fabrike vode, nije raskinut.

Nova stranka Zrenjanin je, u saopštenju, pozdravila akciju i upitala gradsku upravu zašto ne raskine ugovor i „čiji je interes da se ovaj ‘mrtvac’ održava i jede novac svih građana?“

„Da podsetimo, u aprilu 2012. godine Grad Zrenjanin je potpisao Ugovor sa austrijsko-nemačkom kompanijom Wassertechnik o izgradnji, projektovanju izvodjenju, finansiranju i upravljanju postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu. Po dolasku na vlast koalicije oko SNS-a, koja prvobitno nije imala većinu, te je kasnije stekla uz pomoć poslanika LSV i SPO, raskinut je ugovor iz najprostije političke i ljudske pakosti“, navela je ta stranka.

Kako je istakla Nova stranka, građani Zrenjanina su „uzeti kao taoci političko – nadriekspertskog eksperimenta sledećih osam godina“.