Nova Strategija obrazovanja za prosvetare promašena tema, ako nema pomena novca

Vesti 13. feb 202017:45 > 17:51
Izvor: N1

Okvire za izradu novu Strategije razvoja predškolskog i obrazovanja u osnovnim školama do 2030. godine predstavili su ministar prosvete Mladen Šarčević i njegov tim. Budući da o novcu nije bilo reči, predstavnici Sindikata kažu da je tema današnjeg skupa promašena. Usvajanje nove Strategije obrazovanja očekuje se krajem godine.

Dok iz stručne zajednice stižu kritike da ni aktuelna Strategija obrazovanja nije ispunjena, resorni ministar i njegov tim najavljuju obrise nove. Ide se redom – od predškolaca i osnovaca. A obećanja u ovom trenutku liče pomalo na ona predizborna. Prvo je premijerka najavila 15 novih vrtića i ulaganje od 60 miliona evra, da bi to kao važnu stavku ponovio i ministar.

„Moram da ispravim premijerku, ona je juče u Mitrovici rekla da je to dve hiljade novih mesta, to je više od 20 hiljada mesta, znači tako da je to nešto što mora da isprati i zaposlenost i uslove i prostor“, rekao je ministar Šarčević.

Velika tema u Strategiji do 2030. godine biće i pojačana vaspitna uloga škole, najavljuje Šarčević.

„Mnogo toga ćemo imati u analizi ovog semestra, šta se dešava kroz jednosmenski celodnevni rad, obogaćen sadržajem pedagoškim u ustanovama koje to već rade i prema uzorku onih koji to ne rade“, kaže Šarčević.

Glasovi iz struke podsećaju na to da je i u prethodnoj Strategiji bilo dobrih ideja. Međutim, umesto boljeg obrazovanja stanovništva dobili smo, kažu, dualno obrazovanje.

„One smernice iz prethodne Strategije koje su se odnosile na podizanje kompetencija učenika kada je reč o matematičkoj, čitalačkoj i naučnoj pismenosti nisu ostvarene. Činjenica je da se to i u agendi za 2030. godinu dosta stidljivo pojavljuje, ali mi i dalje nemamo ideju kakvi su to alati i mehanizmi za njihovo postizanje“, kaže Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost.

Predstavnici sindikata predstavljene novine vide kao „tumaranje u mraku“ koje je bilo i do sada. Pohvaljuju rekonstruisanje škola i predškolski program „Godine uzleta“, ali se pitaju i da li će sa novom Strategijom uzleteti i prosvetarska plata.

„Čini mi se da, s obzirom da se jasno reklo da se o novcu ne razgovara, promašila tema. Jer, naša Strategija od 2012. do 2020. je imala problem toga što je rečeno da će 2020. izdvajanje za obrazovanje biti 6,5 odsto BDP-a, a još uvek smo na 4,15 zajedno sa naukom“, kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

Hoće li na kraju i cena obrazovanja u Srbiji biti deo jednog strateškog papira znaće se krajem godine kada bude finalizovan. Do tada, Sindikati najavljuju da će Ministarstvo pitati šta će tačno u tom dokumentu pisati i ko su eksperti koji će iza njega stati.