Nedeljnik ne prihvata Vulinovo "nesuvislo objašnjenje i uvredljivo izvinjenje"

Vesti 17. feb 202011:51 > 11:55
Izvor: N1

Redakcija Nedeljnika saopštila je da ne prihvata nesuvislo objašnjenje i uvredljivo izvinjenje PR službe ministra odbrane Aleksandra Vulina, da je "grubom greškom PR službe" umesto "tekst u listu Kurir" napisano da je reakcija ministra Vulina na tekst u Nedeljniku.

Redakcija Nedeljnika podseća javnost da je ministar Aleksandar Vulin u nedelju komentarisao tekst bivšeg ministra Dragana Šutanovca koji nikada nije objavljen u tom listu, ali o kojem su Šutanovac i glavni urednik Nedeljnika vodili korespondenciju. Redakcija Nedeljnika zato je zvanično postavila pitanje kako je ministar Vulin znao šta piše u tekstu koji je, pored Dragana Šutanovca, bio samo na mejlovima glavnog i odgovornog urednika.

„Uredništvo Nedeljnika teško može da zamisli da neko ko svakodnevno radi sa medijima, poput PR službe ministra odbrane, može da pomeša dnevni list Kurir i nedeljni list Nedeljnik. Još je teže zamisliti da neko ko svakodnevno radi sa medijima, poput PR službe ministra odbrane, može da pomeša intervju u dnevnom listu Kurir i autorski tekst (istina, neobjavljen) u nedeljnom listu Nedeljnik. Pa onda još poverovati da se to desilo upravo kada je Šutanovac poslao tekst, koji nije objavljen, na koji doslovno reaguje Aleksandar Vulin“, ističe se u saopštenju redakcije Nedeljnika.

Podseća se i da se u vesti koju je PR služba prosledila Tanjugu doslovno kaže „naveo je Vulin reagujući na autorski tekst Dragana Šutanovca u kome kritikuje saradnju Srbije i Rusije“.

„Dakle, nigde se ne pominje Kurir, koji je, istina, imao intervju Dragana Šutanovca, politički o bojkotu i Savezu za Srbiju, a u kojem se nijednom rečju ne pominje ‘srpsko-ruska saradnja, niti ministru Šojgu’. A upravo je na to reagovao ministar Aleksandar Vulin“, istiće se u saopštenju redakcije Nedeljnika.

Dodaje se i da je PR ministra odbrane, u nečemu što je trebalo da predstavlja izvinjenje redakciji Nedeljnika, našla za shodno da spočita Nedeljniku kako ima nekakvu „maniju gonjenja“.

„U Nedeljniku nikada nismo pričali o pritiscima, pretnjama i praćenjima. Ovo je prvi put da smo, bez mnogo ulaženja u detalje, izložili činjenice koje su, dosad, bile poznate samo redakciji Nedeljnika i pojedinim nadležnim službama, poput Tužilaštva za visokotehnološki kriminal ili Zaštitnika građana. Na stranu, dakle, činjenice koje nisu na strani PR službe ministra odbrane, i novinarski i ljudski odbacujemo ovakvo neiskreno izvinjenje“, poručuje se u saopštenju.

Redakcija Nedeljnika zato još jednom pita – odakle ministru Vulinu sadržaj teksta koji su imali samo Dragan Šutanovac i urednici Nedeljnika?

Redakcija Nedeljnika poziva istražne organe da utvrde da li je ministar Vulin, ili bilo ko drugi, koristio resurse tajnih službi, i to nespretno, kako bi presretao komunikacije poput elektronske pošte.