Nedeljnik i Šutanovac nemaju dilemu da ih je Vulin nezakonito prisluškivao

Vesti 18. feb 202018:33 > 18:35
N1

Novinar Nedeljnika Dušan Telesković i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac nemaju dilemu da je aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarisao Šutanovčev autorski tekst koji nikada nije objavljen u Nedeljniku, i da je do sadržaja gtog teksta došao nezakonitim presretanjem komunikacije. U razgovoru za N1 ističu da se Vulinov komentar nikako nije mogao odnositi na Šutanovčev intervju dnevnom listu "Kurir", jer bivši ministar u tom intervju, za razliku od neobjavljenog teksta, nije govorio o odnosima Srbije i Rusije.

Telesković je u Danu uživo TV N1 objasnio da je Šutanovac prošlog ponedeljka glavnom uredniku Nedeljnika na imejl poslao predlog teksta o odnosima Rusije i Srbije za rubriku „otvoreno“. Lalić je prvobitno odgovorio Šutanovcu da će tekst biti objavljen i prosledio ga odgovornom uredniku Marku Preleviću, dodao je Telesković.

POVEZANE VESTI

Uredništvo Nedeljnika je, međutim, sutradan promenilo odluku i odlučilo da tekst ne ide, a Lalić je o tome obavestio Šutanovca na drugi način u odnosu na početnu komunikaciju, kazao je Telesković, ističući da su uvid u sadržaj teksta za sve to vreme imali samo Šutanovac, Lalić i Prelević.

„Eksplicitno piše u tom saopštenju Ministarstva odbrane dostavljenom Tanjugu, što su preneli i drugi mediji, da je to reakcija na autorski tekst u Nedeljniku. Mi smo došli u redakciju da proverimo da nije bilo na Novinarnici (elektronskom izdanju), ili da nije slučajno otišao u delu tiraža, ali nije otišao iz redakcije nigde. Napravili smo to saopštenje, jer već duže vremena imamo tu neku vrstu čudnih situacija. Recimo taj hakerski napad – nama je neko upao u kompjutere, zaključao sve fajlove i zatažio novac za otkup. Pošto nismo platili, i nama je nestala čitava arhiva (….) Pre godinu dana je jedan čovek u razmaku od dva dana na ulici napao glavnog urednika Veljka Lalića i zamenika glavnog urednika Branka Rosića, i nikad nije pronađen. Oni su sami našli snimke kamera sa obližnje knjižare, dali ih policiji, identifikovali čoveka, i on nikad nije uhapšen i procesuiran“, podsetio je Telesković.

Istakao je i da se Ministarstvo odbrane potom izvinilo što je navodno pomešalo nikada objevljeni tekst u Nedeljniku i Šutanovčev intervju Kuriru, što mu deluje neuverljivo, jer je i laicima teško da pomešaju autorski tekst u nedeljnom listu i intervju u dnevnim novinama, a Šutanovac pritom u intervjuu Kuriru nije pominjao ministra Šojgua niti rusko-srpske odnose, na šta je konkretno Vulin reagovao.

„Ako krenemo od toga da je neko imao uvid u tu komunikaciju, ulazimo u ozbiljan problem. Vulin podnosi prijavu sam protiv sebe i voleo bih da je vidim. Tužilaštvo će da posttupa po onome što su oni (Pokret socijalista) napisali. Mogu da napišu da li je Vulin prislušlkivao Lalića i Šutanovca, i oni da provere, kažu: ‘Vulin nema opremu za prisluškivanje’, i odbace prijavu. Mi tražimo da Tužilaštvo reaguje po službenoj dužnosti“, poručio je Telesković i dodao da Vulin, ukoliko zaista ima dobre namere, ne bi podnosio prijavu protiv samog sebe, već bi ohrabrio Tužilaštvo da radi svoj posao.

Kazao je i da su u Nedeljniku svesni da Vulin neće priznati da je počinio krivično delo, jer ukoliko se Šutanovac i(ili) Lalić zaista prisluškuju za to prvo mora da postoji neki zakonski osnov, a ukoliko taj osnov zaista postoji i protiv jednog od njih dvojice ili obojice se vodi nekakva istraga, onda je Vulin odgovoran za odavanje službene tajne.

Šutanovac uveren da postoji paraslužba koja presreće komunikaciju

N1

U Dan uživo se uključio i Dragan Šutanovac koji je takođe istakao da se u neobjavljenom tekstu bavio odnosima Rusije i Srbije, na šta je konkretno reagovao ministar Vulin.

„Kasnije se PR Ministarstva odbrane, pokušavajući da se izvuče, pozvao na to da je to reakcija na intervju koji sam dao za Kurir, ali tamo se ne pominje Šojgu imenom nigde i taj intervju se odnosio na unutrašnju politiku, a ne na spoljnu politiku. Nemam dilemu da je vulin imao uvid u taj tekst, i poražavajuće je što je do njega došao na nezakonit način“, uveren je nekadašnji ministar odbrane.

Kaže i da ne zna ko je trenutno predmet obrade – on ili urednik Nedeljnika.

Ono što je činjenica je da se svojom reakcijom ministar praktično ‘autovao’ da koristi, zloupotrebljava da li resurse Vojno-bezbednosne agencije ili postoje neki civilni centri moći neke parabezbednosne službe koje se bave monitoringom komunikacija i te izveštaje podnose u ovom slučaju ministru Vulinu““, kazao je Šuitanovac.

Čak i ukoliko se monitoring obavlja po zakonu, informacije ne bi smele da cure na takav način, dodao je bivši ministar.

„Vulin je sad sam sebe tužio, tako da nam je potvrdio da postoji više Vulina na što smo godinama sumnjali (…) Ne očekujem ostavku od njega – on će se svađati sa sobom – čekujem poziv od tužilaštva, da vidimo zaista šta se desilo“, dodao je on.

Kazao je i da uprkos promenama koje su se dogodile u VBA, ne može da prihvati da ti ljudi rade mimo zakona, te da veruje da postoji paraslužba koja ima mogućnost da presreće elektronsku komunikaciju.

„Meni je Lalić rekao da tekst neće ići, ali ne način na koji smo se dogovarali da tekst ide. Da je to ozbiljna služba radila, oni bi i to presreli, ali izgleda da nisu vični presecanju aplikacija koje se koriste u moderno vreme“, ocenio je Šutanovac.