Jeremić: Naslovi često odudaraju od teksta, juri se za senzacionalizmom

Vesti 19. feb 202016:46 > 16:47
Izvor: N1

"Naslovi često odudaraju od onoga što piše u tekstu, novinari napišu korektan tekst, ali u naslovu bude prekšraj. Često zapazimo da je najava na naslovnoj drugačija od onoga unutar novina. Novinari jure za senzacionalizmom, čitaoci sve manje vremena troše na tekst, gledaju prelete naslove i sve manje se zadržavaju na sadržaju", kaže novinar Petar Jeremić.

U Srbiji je stalan trend povećanog kršenja novinarskog kodeksa, rečeno je na predstavljanju monitoringa Saveta za štampu. U drugoj polovini prošle godine zabeleženo je 5.057 slučajeva kršenja novinarskog kodeksa, rekli su predstavnici Saveta koji već pet godina pripremaju monitoring osam štampanih dnevnih medija s distribucijom na području cele Srbije.    

PROČITAJTE I:

„Poslednje 2-3 godine je evidentan drastičan rast prekršaja, postoji član Kodeksa koji zabranjuje da se komentari predstavljaju kao činjenice, mi često imamo da tvrdimo da je nešto istina a ne neka opservacija. Tu je i pozivanje na anonimne izvore, a vrhunac provere je da se pozovu sagovornici koji će da potvrde napisano i nema potvrde da je to istina“, objasnio je Jeremić.

Dodao je da je moguće i da stvarno postoji anoniman izvor, ali da kao novinar morate da proverite i ne prihvatite informaciju kako vam je servirana.

„Mislim da u mnogo slučajeva napišu šta im odgovara, a onda se pozovu na anonimam izvor. Pojedini mediji služe da plasiraju ono što nekome odgovara. To je spinovanje, propaganda u nečijem interesu, znamo čijem, to je danas preovladalo u novinarstvu“, rekao je.

„Prvi na toj neslavnoj tabeli je list Alo“, rekao je novinar Petar Jeremić, navodeći da slede Kurir, Srpski telegraf, Informer, Blic, Večernje novosti, dok je taj broj „zanemarljiv“ kod Politike i Danasa.

„Kad smo krenuli Alo je bio na trećem, četvrtom mestu, onda je povećao broj strana, imate više sadržaja i više kršenja kodeksa, oni sve što proizvodu rade u suprotnosti s pravilima profesije. Porazno mi je što kolege ne shvataju ozbiljno kad upozoravamo. Upozoravali smo na kršenje prava maloletnika u sluičaju ubijene pevačice, imali smo otmicu jedne devojčice, mediji ne znaju gde je granica“, dodao je Jeremić.