Reporteri bez granica: Istražiti navode o presretanju mejlova novinara u Srbiji

Vesti 20. feb 202014:10 > 14:21
N1

Međunarodna medijska organizacija Reporteri bez granica pozvala je vlasti Srbije da istraže mogućnost da je, kako su naveli u pisanoj izjavi, "vlada špijunirala i presretala elektronsku prepisku između jednog opozicionog političara i nezavisnog lista Nedeljnik".

POVEZANE VESTI

„Nalazi ove istrage moraju biti javni“, ističe RSF u saopštenju, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Zabrinuti smo da su mejlovi između opozicionih političara i nezavisnih medija špijunirani i presretani od strane vlade“, rekla je glavna urednica RSF Polin Ades-Mevel.

„Pozivamo vlasti da rasvetle ovaj slučaj“, istakla je Ades-Mevel.

Ova afera, navode Reporteri bez granica u pisanoj izjavi, podseća na mart 2016. godine kada je list Informer objavio detalje o tome da redakcija istraživačkog portala KRIK istražuje imovinu tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića i šta je sakupljeno tokom tog istraživanja pre nego što je KRIK objavio materijal. Redakcija KRIK-a tada je izrazila sumnje da je „informacije sakupila obaveštajna agencija prateći i prisluškujući novinare, a potom ih dostavila Infomeru“.

„Takve epizode ukazuju da srpski mediji nisu nezavisni i da se dogovaraju sa određenim političarima“, stoji u saopštenju Reportera bez granica koji istovremeno podsećaju i da je Srbija godinama beleži pad na njihovoj svetskoj listi slobode medija i da je u 2019. godini bila na 90. od 180 mesta.