Šutanovac: Skupštinski odbor je mogao da utvrdi i da je Zemlja ravna ploča

Vesti 21. feb 202015:55 > 16:01
N1

Brzina "rešavanja" slučaja ukazuje da se niko ozbiljno nije pozabavio činjenicom da je ministar imao uvid u privatnu prepisku između mene i glavnog i odgovornog urednika "Nedeljnika" Veljka Lalića, izjavio je bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac povodom današnjeg saopštenja Skupštine Srbije o tom slučaju.

Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti „razmatrao je i jednoglasno usvojio Izveštaj Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane o izvršenom vanrednom nadzoru u Vojno-bezbednosnoj agenciji (VBA) nad zakonitošću primene posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka, u kojem se navodi da je Odbor za kontrolu službi bezbednosti „jednoglasno usvojio Izveštaj Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane o izvršenom vanrednom nadzoru u Vojno-bezbednosnoj agenciji (VBA) nad zakonitošću primene posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka, u kome je utvrđeno da prilikom ovog nadzora nije ustanovljena nezakonita primena posebnih postupaka i mera kojima bi se mogli prikupiti podaci iz medjusobne komunikacije“ i „nije ustanovljena nezakonita primena posebnih postupaka i mera, niti bilo kakva zloupotreba u tom smislu“ protiv bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca.

POVEZANE VESTI

Šutanovac je agenciji Beta rekao da je takav „izveštaj očekivan“. „Podsećam da u radu Odbora ne učestvuju poslanici opozicije, tako da je Odbor mogao da prihvati i izveštaj po kojem je ‘Zemlja ravna ploča'“, kazao je.

„Indikativno je da se u izveštaju pominje da nije utvrđeno da je VBA ‘primenjivala posebne postupke i mere kojima bi se mogli prikupiti podaci i međusobne komunikacije’, ali Lalić je javno rekao da je on autorski tekst prosledio uredniku. U izveštaju se ne tvrdi da se u tom slučaju nisu primenjivale posebni postupci i mere kojima bi se mogli prikupiti podaci iz međusobne komunikacije Lalića i urednika Marka Prelevića“, naveo je Šutanovac.

„U daljem tekstu saopštenja se dodaje da VBA primenjuje mere isključivo u skladu sa zakonom, pa se postavlja pitanje da li to znači da je neko od nas na merama i u skladu s kojim zakonom!? Lično ni jednog trenutka nisam optužio VBA niti bilo koju državnu službu, ali ovakvo saopštenje izaziva još veću sumnju“, dodao je bivši ministar odbrane.