NDNV: Zaštititi novinarke N1 Vanju Đurić i Žaklinu Tatalović

Vesti 22. feb 202014:57 > 15:02
novinari, mediji
N1

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahteva od nadležnih državnih organa da konačno zaštite novinarke koje su na meti uvreda i kleveta zbog toga što profesionalno obavljaju svoj posao, saopštilo je to udruženje. Navode da je nakon prošlogodišnjih pretnji, ponovo gebelsovski napadnuta Vanja Đurić, novinarka N1, koja je na portalu Prismotra označena kao novinarka N1 koja je "pravila filmove protiv Srbije".

Isti sajt je, kako kažu, u svojim objavama targetirao i novinarku N1 Žaklinu Tatalović, objavljujući njene privatne fotografije sa društvenih mreža.

„U tekstu o koleginici Vanji Đurić, osim drugih filmova na kojima je radila, navodi se i dokumentarni film ‘Albanke su naše sestre’, koji je NDNV u saradnji sa BIRN-om Kosova i nemačkim Forumom ZFD snimio još 2017. godine. Podsećamo javnost da su NDNV i partneri 2017. godine primili veliki broj otvorenih pretnji smrću. Takođe, projekcija filma u Kraljevu bila je otkazana, nakon što su organizatori primili veliki broj pretnji. U Novom Sadu organizatori su uspeli da osujete pokušaj ekstremnih desničara da prekinu projekciju filma“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u Nišu su pretnje kulminirale, a filmska ekipa bila je izložena velikom broju direktnih pretnji smrću.

Prošle godine su autorke filma „Albanke su naše sestre“ Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović već primile veliki broj uvreda i pretnji smrću.

„Tada je NDNV slučaj prijavio svim nadležnim institucijama kao i relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, međutim do danas nemamo nikakav sudski epilog. Neshvatljivo je, nedozvoljivo i pogubno ćutanje države na takve napade jer se na taj način zapravo toleriše fašizacija društva i uspostavljanje ‘zakona rulje'“, kažu u NDNV.

To novinarsko udruženje zahteva od nadležnih institucija da „konačno reaguju na napade, a istovremeno apeluje na građane da izraze solidarnost sa novinarima koji rade u skladu sa načelima Kodeksa novinara Srbije i brane čast novinarske profesije, a time i prava svih građana“.