Raseljeni Srbi obišli groblja širom Kosova na zadušnice

Vesti 22. feb 202016:31 > 16:35
Izvor: N1

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Velike zimske zadušnice. Raseljeni Srbi iz Mušutišta obišli su pravoslavno groblje u ovom selu. I vernici u južnom delu Kosovske Mitrovice i Prištine, obišli su groblja svojih najmilijih.

Organizovanim prevozom iz različitih gradova Srbije, raseljeni Srbi iz Mušutišta stigli su na zadušnice i obišli pravoslavno groblje. Zatekli su tužnu sliku, korov sa svih strana, porušeni i oskrnavljeni spomenici, do kojih je gotovo nemoguće prići, javlja RTK2, prenosi KoSSev.

„Ovde su mi sahranjeni baba, deda, brat, otac, majka, ovo su njihovi spomenici, sve je porušeno. Ja dolazim često, kao predstavnik ovog sela za povratak, ali povratka nema kao što znate. Mi obilazimo groblje, ali ovo je stvarno žalosno što se ne čisti… Prvi put je došlo nas 14, nekada su dolazila po tri autobusa, danas ljudi nekako neće, neki iz straha, ili vide da od toga nema ništa. Zato vlastima poručujem da učine nešto, šta je god moguće, inače ovako sve u zaborav ide, vreme prolazi“, rekao je Ranđel Mitić iz Mušutišta.

Nakon 1999. godine pravoslavno groblje u Mušutištu očišćeno je samo jednom. Raseljeni Srbi ovde dolaze samo dva puta godišnje, kada se obeležavaju crkveni praznici.

„Sve smo ostavili i kuću, imanje, okućnicu. Prve godine kad sam dolazio bila je zdrava kuća, a drugi put je već bila srušena do temelja, imao sam ovde i kafić, imam njive, vinograde, voleo bih da se vratim kada bi se stvorili uslovi i bezbednost. Ima dobrih ljudi, ima i loših“, kaže Živanović Stanimir iz Mušutišta.

Dolazak raseljenih organizovao je Privremeni organ Opštine Suva Reka.

U Mušutištu je do 1999. živelo oko 160 srpskih porodica i bilo je pet crkava, danas su ostale samo ruševine. Pripadnici Kosovske policije obezbeđivali su boravak raseljenih Srba u Mušutištu.

Na dan Velikih zadušnica je takođe više stotina Srba iz Severne Mitrovice i Zvečana, ali i iz drugih delova Srbije, obišlo groblje u južnom delu grada.

Na Zadušnice, na najvećem pravoslavnom groblju na Kosovu i Metohiji, u Prištini, grobove svojih bližnjih obišli su malobrojni Srbi koji su ostali da žive u tom gradu i raseljeni iz okolnih sela, javlja RTS. Ista slika godinama i deceniju unazad u Prištini. Nadgrobni spomenici polomljeni, groblje neočišćeno. Uvenuo korov u ove zimske dane tako da iz daljine deluje kao da o groblju neko brine. Do proleća, kada rastinje počinje da bukti.