Vulinovo "šesto čulo" ili prisluškivanje – novinari traže nezavisnu komisiju

Vesti 22. feb 202018:52 > 19:03
N1

Kako je ministar odbrane Aleksandar Vulin znao šta stoji u tekstu koji Nedeljnik nikada nije objavio, još nema jasnog odgovora. Skupštinski odbor za kontrolu službi bezbednosti kaže da nije bilo prisluškivanja. Za redakciju Nedeljnika obrazloženje nije uverljivo, a glavni urednik Veljko Lalić kaže da je potrebno formirati nezavisnu komisiju koja bi utvrdila da li se u Srbiji potivzakonito prisluškuju novinari.

O čemu će u sledećem broj pisati Nedeljnik? To pitanje nikada ne muči ministra odbrane Aleksandara Vulina. On unapred zna. Šesto čulo ili prisluškivanje? Javno reagovanje ministra na neobjavljen autorski tekst Dragana Šutanovca u Nedeljniku nije rezultat prisluškivanja od strane vojne agencije, saopštio je skupštinski odbor za kontrolu službi bezbednosti.

Za redakciju Nedeljnika, odluka odbora je očekivana, a obrazloženje neuverljivo. 

„Ono što jeste naša ideja, ja sam juče pričao sa predsednicima NUNS i UNS, jeste da se formira jedna nezavisina komisija u kojoj bi dva reprezentavina udruženja dala svoje predstavnike i da utvrdimo, da proširmo na jednu širu stvar, da vidmo da li se slušaju novinari ili ne, mislim da je ozbiljan skandal ukoliko se slušaju novinari u jednoj demokratskoj zemlji“, rekao je glavni i odgovorni urednik Nedeljnika Veljko Lalić.

POVEZANE VESTI:

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu, kaže da skupštinski Odbor nije odlučio, već je samo prihvatio izveštaj Generalnog inspektora službi.

„Ništa Skupštinski odbor nije sam zaključio, on je tražio i na svoj zahtev dobio izveštaj generalnog inspektora službi, odbor je izveštaj proučio i jednoglasno ga prihvatio. Ja sa nestrpljenjem čekam da i tužilaštvo da svoj sud, i sve proveri“, rekao je Vulin.

I javnost sa nestrpljenjem čeka da se tužilaštvo pozabavi ovim slučajem, i to ne po prijavi koju je podneo Vulinov partijski kolega, već po službenoj dužnosti.

„Očekujem tužioca koji treba odmah da pokrene postupak kod suda, da li je sud dao nalog za prisluškivanje, zatim da ispita Vulina, da ispita Vulina od koga je on to dobio“, rekao je profesor FPN Čedomir Čupić.

Ovo je slučaj koji se mora ispitati do kraja, smatra profesor Čedomir Čupić. 

„Ovde se urušava sve. Ovo je izuzetno opasno. Potpuno treba reformisati tajne službe bezdednosti, tu ima izuzetnih profesionalaca, ali treba očistiti od onoga što je vezano za zloupotrebe i insituciju ograničiti u oviru zakona“, smatra Čupić. 

Da li je moguće sprovoditi takve mere nadzora a da u to nije upućen i predsednik Srbije? 

„Koliko ja shvatam iz svega, to jesu neki sirovi izveštaji koji dolaze kod Vučića, pa se onda kasnije raspoređuju resornim ministrima, s tim što sam siguran da ne bi napravio takav gaf pošto prati i čita medije, ovo je bas stvarno Vulinu na dušu“, rekao je Veljko Lalić. 

Iako mu funcionisanje službi bezbednosti nije strana tema, predsednik Srbije i SNS Aleksadra Vučić se do sada nije oglašavao o sumnji na nezakonito prisluškivanje novinara.