Đorđević: Zakon o veteranima želi da ispravi pravdu prema borcima devedesetih

Vesti 25. feb 202013:59 > 14:04
FoNet/Zoran Mrđa

Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, ova vlada želi da ispravi nepravdu prema borcima ratova devedesetih godina i ova pitanja uredi na pravičniji način jer nema ništa važnije od zaštite građana koji su se hrabro odazvali na poziv države kada je bilo neophodno, rekao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Đorđević je u Skupštini Srbije rekao da je neretko u istoriji izostajala briga države za svoje borce čime se slala poruka da nije mudro braniti svoju zemlju, i kao primer naveo odnos države prema herojima sa Košara, Paštrika, pilotima.

POVEZANE VESTI

Ovim zakonom uvodi se nova kategorija korisnika koja nije postojala po dosadašnjim propisima, a to su borci iz devedesetih i učesnici rata 1999. godine koji nisu zadobili telesna oštećenja i za njih se propisuje pravo na borački dodatak, poseban penzijski staž, rešavanje stambenih potreba, pravo na boračku spomenicu i na legitimaciju borca, prioritet u zapošljavanju i drugo, objasnio je ministar.

Đorđević je obrazlažući zakon poslanicima dodao da se ispravlja nepravda prema borcima poslednjeg rata i obezbeđuje unapređenje njihovog položaja u društvu.

Zakonom su propisana i nova pravila za druge korisnike kao što je pravo na porodičnu invalidninu članova porodica umrlog civilnog invalida rata, pravo na invalidski dodatak ratnog vojnog invalida koji napuni 65 godina, obavezuju se lokalne samouprave da deset odsto planiranih investicija za izgradnju stanova bude namenjeno rešenju stambenih potreba vojnih invalida, povećan je iznos invalidnine za 25 odsto, a ostvaruju i pravo na besplatnu vožnju, rekao je ministar.

Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica počeće da se primenjuje od 1. januara 2021. godine i time će biti ukinuto 12 ranijih zakona i odredbi kojima je ova oblast regulisana.

Poslanici danas objedinjeno razmatraju ovaj i još 28 zakona i propisa.