Dok zaštitnih maski nema u Srbiji, država najavljuje da će poslati pomoć Kini

Vesti 26. feb 202019:10 > 20:00
N1/arhiva

Koronavirus otvorio je i pitanje - koliko je Srbija obezbeđena kada su u pitanju maske za preventivnu zaštitu? Beogradski apotekari kažu da je interesovanje građana veliko, ali da je problem u tome što ih na tržištu nema skoro dve nedelje. Za to vreme, bivši predsednik Tomislav Nikolić je poslao pomoć Kini u iznosu od 5.000 evra, za, kako je rečeno, nabavku zaštitnih maski za bolnice. Pomoć srpske Vlade, najavio je i ministar Ivica Dačić.

Da li je koronavirus zakucao na vrata Srbije? Ukoliko počne da se širi, otvara se pitanje – koliko su zdravstvene ustanove opremljene preventivnim merama zaštite, kao što su zaštitne maske, koje građani najčešće koriste?

„Nažalost nemaju ih ni dobavljači, ni proizvođači, ali očekujemo u prvoj polovini marta neke količine da će stići u apoteku, pa se nadamo da će ih biti dovoljno“, rekla je upravnica apoteke „Sveti Sava“ Stana Golubović.

I dok su apoteke širom srpskih gradova u deficitu s maskama, iz Instituta za javno zdravlje Batut ne preporučuju njihovu upotrebu. Jer, kažu, ne štite od virusa.

„Za neku široku upotrebu, svakodnevnu upotrebu, one nisu ni preporučljive, a ni korisne“, objasnila je Darija Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje „Batut“.

Kako bi zaštita onih koji žive u mestima širom Kine bila sigurnija, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje Srbije s Rusijom i Kinom, Tomislav Nikolić, ne sedi skrštenih ruku. Poručuje da je lično sakupio 5.000 evra, koje je poslao kao novčanu pomoć.

POVEZANE VESTI:

Donacija će, uverava, biti iskorišćena za nabavku zaštitnih maski za bolnice u provinciji Hubej.

„Ovo što smo mi uradili to je simbolično, može da služi kao podstrek ostalima koji imaju nešto malo više da to malo više danas odvoje za našeg večitog prijatelja Kinu. Mi ćemo i dalje pokušavati, mislim da ćemo uspeti ponovo da sakupimo neki novac“, rekao je predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje Srbije s Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Pomoć najavljuju i predstavnici Vlade. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Pekingu, kaže da je ponosan što je prvi posetio Kinu. Tamošnjim zvaničnicima je obećao da mogu da očekuju pomoć iz Srbije.

„Mi ćemo u skladu sa našim mogućnostima uputiti pomoć Kini, koja se pre svega ogleda u medicinskoj opremi, o tome je već Vlada Srbije donela odluku i to će u narednim danima i nedeljama biti realizovano“, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Potez srpskih zvaničnika, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Rade Panić, ocenjuje kao paradoksalan. Podseća da dok se pomoć šalje Kini, zdravstvene ustanove širom srpskih gradova kubure sa nedostatkom osnovne medicinske opreme.

„Znamo da fali i aparata za anesteziju i dijagnostičkih aparata, posebno se pominje magnetna rezonanca, tu treba da naglasimo da i one koje imamo najčešće ne rade sa adekvatnim softverom. Nažalost, sve to ne funkcioniše, pa do toga da nekada nedostaje i špriceva i infuzionih setova, a da ne pričamo o lekovima, rezervnim antibioticima i tako dalje“, rekao je predsednik Sindikat lekara i farmaceuta Rade Panić.

Sagovornik N1 dodaje i da u republičkoj kasi ima dovoljno novca za stabilizaciju zdravstvenog sistema i zapošljavanje više medicinskih radnika, kojih je iz dana u dan sve manje. Međutim, ta sredstva, se kako kaže, najčešće troše nenamenski i ne ulažu gde treba – a to je u prosperitet srpskog zdravstva.