Nije filozofski ćutati: Tribina i počasna nacionalna frekvencija za N1

Vesti 27. feb 202010:57 > 11:23
Filozofski fakultet

Na Filozofskom fakultetu će se održati tribina u okviru programa "Nije filozofski ćutati" o "specijalnom ratu protiv nezavisnih medija i novinara nezavisnih medija". Tribina nosi i naziv "Filozofski dodeljuje počasnu nacionalnu frekvenciju N1".

„Da li su nezavisni mediji pred istrebljenjem? Na šta ukazuju sve češći i sve brutalniji napadi i pokušaji individualne diskreditacije novinara? Kako je Skupština Srbije postala nova platforma za obračun sa nezavisnim medijima?“, pitanja su o kojima će se govoriti, kako navode organizatori.

Na tribini će govoriti Jelena Vasić (Krik), Irena Stević (Insajder), Žaklina Tatalović (N1), Veljko Lalić (Nedeljnik), a razgovor će moderirati Miloš Milovanović (N1).

Održavanjem ciklusa tribina „Nije filozofski ćutati“ na kojima nastavnici i saradnici Fakulteta sa svojim gostima s drugih visokoškolskih ustanova, umetnicima, naučnicima i javnim ličnostima raspravljaju o najaktuelnijim društvenim, kulturnim i političkim temama – filozofski pruža otvorenu podršku slobodi govora u Srbiji i pridružuje se građanskim nastojanjima za uspostavljanjem demokratskog društva.

„Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu je najstarija visokoobrazovna ustanova u Srbiji. Kao središte slobodne misli i pokretač demokratskih procesa u društvu, sa svojih devet odeljenja i brojnim naučnim institutima i centrima, Filozofski ima posebnu obavezu i odgovornost da svojim studentima, ali i ukupnoj javnosti, ponudi znanja koja mogu pomoći u razumevanju problema današnjice. Upravo one nauke koje se izučavaju na Filozofskom, od društveno-humanističkih doistorijskih, mogu svojim teorijskim, empirijskim i metodološkim pristupima da dodatno osvetle savremene fenomene i da ukažu na moguća rešenja problema koji pritiskaju srpsko društvo. Ovaj fakultet neguje tradiciju kritičke i demokratske misli, a njegovi nastavnici i saradnici danas imaju i posebnu moralnu obavezu da tu tradiciju podrže, na taj način doprinoseći izgradnji građanskog društva u Srbiji“, navode organizatori.