Kurti: Kosovo ukida deo taksi, sve – ako Srbija ispuni dva uslova

ANADOLIJA/Erkin Keçi

Vlada Kosova, kako je saopštila, 15. marta će ukinuti taksu od sto odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Taksa će biti u potpunosti ukinuta počevši od 1. aprila u periodu od 90 dana, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom.

Ako se Srbija ignoriše dobru volju Kosova i ne prekine posle sa kampanjom i ne počne sa uklanjanjem trgovinskih barijera, Vlada Kosova će od 1. aprila početi da primenjuje reciprocitet u oblasti trgovine, navodi se u saopštenju iz Prištine.

„Pozivamo Srbiju da se, kao odgovor na ovu odluku kosovske strane, obaveže da će prekinuti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, i takođe, da počne sa eliminacijom trgovinskih, necarinskih barijera prema Kosovu. Ukoliko srpska strana pokaže istinsku posvećenost prekidu neprijateljske kampanje i obaveže se na brzo uklanjanje necarinskih barijera sa Kosovom, onda će Vlada Kosova, od 1. aprila 2020, u potpunosti ukloniti carinu na robu iz Srbije i BiH“, naveo je Kurti.

POVEZANE VESTI

Evropska unija bi trebalo visoko da ceni odluku kosovske strane da ukine tarife i da to pokaže nudeći viznu liberalizaciju Kosovu, dodaje se u saopštenju.

Uz kosovskog premijera Aljbina Kurtija na konferenciji bili kosovski preduzetnici i predstavnici privrednih komora, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Ukoliko srpska strana ne reaguje ni nakon perioda od 90 dana od prvobitne odluke o ukidanju takse na sirovinu, onda će Vlada Kosova od 15. juna vratiti taksu na proizvode iz Srbije“, rekao je Kurti, prenosi RSE.

Kurti je, kako stoji u saopštenju kosovske vlade, naveo da je od Ministarstva ekonomije u Prištini saznao da postoji „širok spisak kršenja sporazuma CEFTA od strane Srbije, dodajući da se s tim mora prekinuti“.

Kurti je, kako prenosi RSE, naveo da će Evropska unija i SAD na početku izaći sa „detaljnim instrumentima koji će nabrojati prednosti istinskog angažovanja stranaka u prevazilaženju trgovinskih, ekonomskih i političkih barijera, mehanizme za precizno evidentiranje mogućih neispunjenja obaveza kod stranaka, kao i nabrajanje posledica za stranku koja ne sarađuje u procesu“.

Milivojević: Odluka pod direktnim pritiskom Amerike

Odluka Aljina Kurtija doneta je pod direktnim pritiskom Amerike, kaže karijerni diplomata Zoran Milivojević i dodaje da je Beograd očekivao ukidnje taksi bez uslova. 

„Kurti, ja bih rekao, kupuje vreme. Sa jedne strane nastoji da ipak nešto učini pod pritiskom amerike imajući u vidu i ultimatum koji je ambasador Grenel dao, da do sutra praktično ukine takse, ali sa druge strane nastoji da zadrži onu svoju politiku pritisaka i reciprociteta. Ovo vidim kao novu ucenu Srbije i meru koja neće doprineti stvaranju uslova za nastavak dijaloga“, naveo je ta Tanjug Milivojević.

Zato, Milivojević ne očekuje velika pomeranja u trenutnoj pat poziciji u kojoj se nalaze Beograd i Priština. Da bi – kaže – dve strane bile korak bliže ponovnom sedanju za isti sto u priselu, Milivojević kaže – biće potrebno da se pritisci , pre svega iz Vašingtona, nastave.

On je, kako prenosi RSE, naveo da EU treba da ceni ovaj potez i  da zauzvrat ponudi liberalizaciju viznog režima pre samita u Zagrebu 7. maja 2020.

Inače, Kosovo je krajem 2018. uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a zvanični Beograd je suspendovao svoje učešće u dijalogu do ukidanja ove mere.

Osim toga, nezavisnost Kosova priznalo je više od 100 država, dok Srbija aktivno radi na povlačenju tih priznanja. Pet država EU i dalje ne priznaju Kosovo – Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar. Građani Kosova jedini su na Balkanu za koje vizni režim sa EU i dalje važi.