Đorđević: U Srbiji popisano 114.000 boraca od prve do treće kategorije

Vesti 28. feb 202013:07 > 13:10
FoNet/Zoran Mrđa

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da u Srbiji trenutno ima 114.000 ljudi koji su popisani kao "borci od prve do treće kategorije" i imaju dokazano pravo o "duplom stažu".

Đorđević je u Skupštini Srbije tokom rasprave o Predlogu zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih ivalida rata i članova njihovih porodica, rekao da je u okviru tog broja popisano i 8.500 ratnih vojnih invalida, ali da nedostaje pun broj boraca.

„Ovaj zakon je jedinstven po tome što je pojam borca do sada bio neprepoznatljiv i u prethodnim zakonima nije uopšte postojao. Ova Vlada i ministarstvo po prvi put prelažu ovaj zakon za sve koji su se borili za našu zemlju i koji će se ne daj Bože boriti, da imaju status borca. Nema tačnog broja onih koji su popisani kao borci“, rekao je Đorđević.

On je rekao i da će biti usvojen registar boraca, kao i da je obaveza države da ima registar, a da će se tada znati koliko ima ukupno boraca.

Raspravi o Predlogu zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih ivalida rata i članova njihovih porodica prisustvuju i članovi Skupštine Republike Srpske.