Pravda za ptice – država odustala od izgradnje nove beogradske luke u Beljarici

Vesti 01. mar 202017:34 > 17:41
Izvor: N1

Posle priloga televizije N1 o tome da je stanište velikog broja zaštićenih vrsta ptica i sisara na području Beljarica kod Pupinovog mosta ugroženo, kao i odbrana samog grada od poplava, i to planiranom izgradnjom nove beogradske luke, iz resornog Ministarstva odgovaraju da su od te ideje u međuvremenu odustali. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za N1 kažu da je prvobitno tehničko rešenje za izgradnju luke, promenjeno tokom razmatranja mogućih rešenja u okviru Prethodne studije opravdanosti.

U Ministarstvu kažu da je potencijalna lokacija nove luke pomerena uzvodnije od lokacije Beljarica, kako izgradnja luke ne bi imala negativan uticaj na životnu sredinu, a pre svega na pojedine životinjske i biljne vrste koje su prepoznate u centralnom delu i južnom obodu Beljarice.

U Ministarstvu napominju i da je lokacija uzvodno od Beljarice jedno od tri rešenja koje će se razmotriti kao moguće lokacije nove luke u Beogradu.

Na pitanje televizije N1 kada da bi mogao da se očekuje završetak projekta za novu luku u Beogradu, u Ministarstvu odgovaraju da su za izradu generalnog projekta obezbeđena sredstva, a da će izgradnja nove luke, na jednoj od lokacija početi u junu 2021. godine.

Podsetimo, TV N1 juče je emitovala prilog u kom stručna javnost upozorava da bi izgradnja luke u Beljarici potpuno uništila stanište velikog broja zaštićenih vrsta ptica i sisara. Ugrozila bi, kako kažu, i prestonicu od poplava, s obzirom da je reč o delu u kojem je prostor od obale Dunava do nasipa najširi.