Retrogradni Merkur i provera kvoruma u sali, u holu o izborima

Vesti 02. mar 202019:13 > 19:13
N1

Raspisivanje izbora očekuje se za dva dana, a u skupštini je za to vreme počelo redovno prolećno zasedanje. Na dnevnom redu prve četiri tačke, u sali polemika o kvorumu tokom utvrđivanja dnevnog reda, a u holu skupštine stare dileme oko predstojećih izbora - ko izlazi i sa kim nastupa.

Između vanrednog i redovnog zasedanja poslanici su imali dan pauze. Prve sednice prolećnog zasedanja skupštine svečana atmosfera i himna, a potom tri i po sata utvrđivanja dnevog reda.

Poslanik Pokreta DJB Saša Radulović obrazlagao je svaki od 40 predloga dopune dnevnog reda, dok je njegova stranačka koleginica proveravala ko je od vladajućih na svom mestu dok su im kartice u sistemu. Ispostaviće se razlika u brojevima na ekranu i u poslaničkim klupama.

„Poslanice, to je zabranjeno to što vi radite“, rekla je predsednica Skupštine Maja Gojković.

„Pogledajte koliko imate kartica ubačenih gde ne sede poslanici. Vi nemate kvorum“, odgovorio je Radulović.

„Ne možete do da radite, vi možete da se javite za povredu poslanika i da tražite da to rade određene službe, a ne možete da maltretirate poslanike, molim vas“, dodala je Gojković.

„Predsedavajuća, nemate kvorum!“, ponovio je Radulović.

U skupštinske klupe ih je, nezvanično kažu u DJB, vratio „retrogradni merkur“, a zvanično proveravaju ima li kvoruma za rad, da li se glasa na zvonce i da li će bilo koji predlog opozicije biti usvojen. Uzalud, čini se, jer ni njihovih 40, a ni ostali predlozi nisu dobili zeleno svetlo ostalih kolega.

Dok se u nastavku raspravljalo o produženju roka za preregistraciju oružja za još dve godine, u holu je tema bila izlazak na izbore. Dvojica poslanika koji učestvuju u radu parlamenta, doneli su odluku o zajedničkom nastupu – Đorđe Vukadinović i Miladin Ševarlić. Ime pokreta koji najavljuju kao opštenarodni i nestranački još nisu odredili.

„Mi za razliku od dela kolega smo smatrali da se treba boriti po cenu da budeš i žigosan, ponižavan, vređan jer svo to pljuvanje uvis na kraju krajeva pada na one koiji ga vrše“, rekao je Vukadinović.

„Molimo sve građane Srbije koji su zainteresovani da imaju svoje predstavnike u skupštini da predlože svoje najbolje domaćine, bez obzira na profesiju i dosadašnje političko iskustvo, najvažnije su poštene namere, i da na taj način učinimo preokret“, naveo je Miladin Ševarlić.

Lider Nove stranke Zoran Živković odluku o izlasku na izbore obećava u subotu i odbacuje mogućnost zajedničkog nastupa sa pojedinim novoformiranim organizacijama.

„Mi smo imali jedan razgovor sa pokretom Srbija 21 i izrazili smo svoje rezerve i programski i personalno, tako da mislim da nije realno da mi budemo na istoj listi na ovim izborima“, kaže on.

Tokom popodnevnog dela sednice, i mimo dnevnog reda, iz redova SNS-a čule su se stare optužbe na račun opozicije koja bojktuje skupštinu i koja će bojkotovati izbore.