Dačić: Sijera Leone povukla priznanje Kosova

Vesti 03. mar 202007:26 > 07:26
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je afrička država Sijera Leone povukla priznanje Kosova kao nezavisne države i da to znači da Kosovo više nema većinu u Ujedinjenim nacijama (UN), saopšteno je iz tog ministarstva.

Dačić koji se nalazi u zvaničnoj poseti Sijera Leoneu, rekao je da od 193 članice UN-a, trenutno 92 zemlje priznaju nezavisno Kosovo, 96 zemalja ne priznaje, dok se pet zemalja nalazi u fluidnom stavu, odnosno uglavnom priznaju ali više ne glasaju za Kosovo, i da to znači da Kosovo više nema većinu u UN-u.

 „Sa posebnim zadovoljstvom mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dodje u dijalogu, uz posredovanje EU i UN-a“, rekao je Dačić.

Naglasio je da je odluka Sijera Leonea o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova od posebne važnosti za Beograd i podsetio da je ta zemlja medju prvima priznala nezavisnost Kosova 2008. godine.

Dačić je rekao da je u Fritaunu imao uspešne razgovore sa predsednikom Sijera Leonea i da je dogovoreno da se unaprede bilateralni odnosi koji su godinama bili u zastoju.

„Predsednik je i dao nalog Ministarstvu spoljnih poslova da preisputaju svoj stav o priznanju Kosova“, rekao je Dačić i dodao da se očekuje poseta predsednika Sijera Leonea u junu, pre čega će u Srbiju doći i ministarka spoljnih poslova, kako bi pripremila posetu.

Sijera Leone se nalazi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana, i 18. je država koja je povukla priznanje Kosova, navodi se u saopštenju ministarstva.