Veroljub Stevanović tvrdi da SNS vrši pritisak na notare zbog overe potpisa

Izbori 2020 04. mar 202016:43 > 16:51
N1/arhiva

Lista za lokalne izbore "Svi na ovu stranu", koju predvodi bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, saopštila je da je Srpska napredna stranka (SNS) izvršila pritisak na sva četiri notarske kancelarije u Kragujevcu, da daju prednost overavanju potpisa podrške listi kandidata SNS-a. Prema propisima, javni beležnik koji prima zahteve za overu potpisa zavodi ih hronološki, uz tačno naznačen datum i vreme primljenog zahteva, a u skladu sa redosledu primljenog zahteva izlaziće na teren i overavati potpise.

Lista „Svi na ovu stranu“ navodi da je cilj pritiska lokalne vlasti da lista SNS-a bude u startu u prednosti nad ostalima, odnosno da prva preda listu i bude prva upisana na glasačkom listiću za lokalne izbore. Broj notara je, kako ocenjuju, premali da svi učesnici ravnopravno i pravedno dobiju službenike koji će overavati potpise građana.

POVEZANE VESTI

Podsećaju da listu SNS- a u Kragujevcu predvodi Nikola Dašić, kum sadašnjeg gradonačelnika Radomira Nikolića i ističu da danas nisu mogli da obezbede overivače i odbijeni su kod dva notara.

Za listu koja ima svih 87 kandidata za odbornike u lokalnoj skupštini potrebno je 2.610 overenih potpisa građana.

„Neverovatan strah je zavladao kod njih. Nisu smeli da započnu fer borbu već su bukvalno izvršili agresiju na notare da bi oteli gotovo sve knjige. Zar je to toliko važno? Broj na listi im je najvažniji? Važan će biti broj osvojenih glasova i pobeda koja je sasvim izvesno naša“, rekao je Stevanović.

Notarima po potpisu 50 dinara

Notari, odnosno javni beležnici u Srbiji, od danas počinju da primaju zahteve za sprovođenje overe potpisa birača, u skladu sa Zakonom o javnom beležništvu, kao i u skladu sa zakonima o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima.

Prema odluci Ministarstva pravde, javnom beležniku pripada naknada od 50 dinara, uključujući PDV, po potpisu birača koji podrži izbornu listu za narodne poslanike, pokrajinske poslanike i izbornu listu za gradske i opštinske odbornike. Javni beležnik nema pravo da naplaćuje naknadu drugih troškova pri overi potpisa za kandidovanje na izborima, poput rada van radnog vremena, terenskog rada ili dnevnica.

U ovom trenutku u Srbiji postoji 198 javnobeležničkih kancelarija, koje su već opredelile 540 stručnih osoba, ovlašćenih za overu potpisa za izborne liste.

Notari će overu potpisa sprovoditi u skladu sa odlukama Komore, prema kojima su političke stranke, odnosno liste, koje podnose zahtev za overu potpisa birača dužne da kancelariji javnog beležnika podnesu pismeni zahtev radi obavljanja službene radnje van javnobeležničke kancelarije. Mesto gde se obavlja overa mora biti na teritoriji službenog sedišta javnog beležnika, odnosno na području osnovnog suda za koje je imenovan javni beležnik.

Javni beležnik koji prima te zahteve, zavodiće ih hronološki, i tačno naznačiti i datum i vreme primljenog zahteva, a javni beležnici će, takođe, hronološki, u skladu sa primljenim zahtevima, izlaziti na teren.

Za područja četiri osnovna suda u Srbiji još nema imenovanih javnih beležnika – i to za osnovne sudove u Dimitrovgradu, Majdanpeku, Sjenici i Knjaževcu. U tim mestima overa potpisa će se obavljati u sudovima.

Na teritorijama opština u kojima nema javnih beležnika, ali se nalaze na područjima suda za koje postoji imenovani javni beležnik, overu potpisa preuzeće javni beležnik imenovan za područje tog suda, a sa druge opštine u kojoj postoji kancelarija javnog beležnika.