Vučević: Novi Sad pod nekim vidom terorističkog napada, nije bomba, Bogu hvala

Vesti 04. mar 202018:37 > 18:39
N1

Informacioni sistem Grada Novog Sada i dalje je dobrim delom blokiran, nakon što je 1. marta bio meta hakerskog napada, koji gradonačelnik Miloš Vučević naziva međunarodnim sajber terorizmom. Gradu će biti potrebne nedelje da se oporavi, a još nije poznato ni kolika mu je materijalna šteta naneta. Iz Gradske kuće Novosađane obaveštavaju da su njihovi lični podaci bezbedni. S druge strane, Grad nije platio traženu odštetu od 400 hiljada evra, pa je ostao bez svojih podataka.

Poruke na vratima gradske skupštine više nema, ali je virus i dalje na mreži. Najveći sajber napad ikada u Srbiji – tako gradonačelnik Miloš Vučević opisuje situaciju koja je Novi Sad pogodila 1. marta.

„Ljudi, mi smo pod nekim vidom terorističkog napada. Nije bomba, bogu hvala, ali je neki drugi vid štete nanet gradu. Imamo vanredne okolnosti. Ne mogu da potvrdim iz koje države je stigao napad, ali mogu da potvrdim da je stigao iz inostranstva“, kaže on.

POVEZANE VESTI

Četiri dana kasnije, deo sistema ponovo počinje da funkcioniše. Opet je moguće izvaditi građevinsku dozvolu i platiti račune. Osposobljena je Poreska uprava i deo nadzornih kamera.

Ipak, većina gradskih službenika i dalje sedi pred ugašenim računarima i bez plate, budući da je napad onemogućio i obračun zarada. Tek četiri dana kasnije i javnost dobija konkretnije informacije – da je sistem napadnut preko Informatike, preduzeća koje je zaduženo za njegovu kontrolu, i to najverovatnije preko imejla.

„Praktično je cela baza javnih podataka Grada, kroz ubacivanje njihovih algoritama, govorim o sajber teroristima, o hakerima koji su nas napali, posebno kriptovana. Kao da vam neko uzme automobil i posle vam kaže – vaš auto je kod nas“, objašnjava Vučević.

Za otkup su tražili najpre 50 bitkoina, odnosno 400 hiljada evra, da bi traženi iznos potom prepolovili. Grad nije pristao da plati i ostao je bez podataka. Da li to znači i da je ostao i bez informacija o dugovanjima građana za račune objedinjene naplate?

„Ne znam da li je, mislim da nije“, kaže gradonačelnik kroz smeh.

Naglašava da su lični podaci građana bezbedni, a da je čitav sistem bio zaštićen pouzdanim antivirus programom.

„Sistem je jak onoliko koliko je njegova najslabija karika“

N1

Da ovakav napad zaista do sada nije zabeležen, ocenjuje i Bojan Perkov iz Share fondacije. Dodaje i da najbolja zaštita malo vredi, ako postoje slabe karike.

„Jako je veliki broj faktora i morate da uzmete u obzir ceo informacioni sistem. To dakle, nije samo pitanje tehničkih problema, nego i edukacije zaposlenih. Možete da imate i najbolji mogući server i zaštitu, ako je neko slučajno kliknuo na link. Taj sistem je jak onoliko koliko je njegova najslabija karika“, ističe Perkov.

Zato će najbolja zaštita u budućnosti biti, dodaju, edukacija zaposlenih. Kako sprečiti nove napade, pitanje je koje postavlja i gradonačelnik. Oformio je, kaže, krizni štab, a u podizanju novog sistema i istrazi učestvuju IT stručnjaci, BIA, MUP i Vladina kancelarija za informacione tehnologije. Istovremeno, iz opoziciije njega pitaju – koja firma je dobila tender za održavanje sistema gradske uprave i ko će odgovarati za ovu situaciju.