Autori serijala "Vladalac" najavili tužbe protiv Vučića i Informera

FoNet/Nenad Đorđević

Autor serijala "Vladalac" Slaviša Lekić saopštio je da će, zbog hajke koja se protiv njega vodi, pred nadležnim organima morati da odgovaraju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i još neke osobe, dok je od direktora policije Vladimira Rebića javno zatražio da MUP Srbije uradi bezbednosnu procenu njegove ugroženosti.

Lekić je, reagujući na tekst objavljen u Informeru, naveo da nije vlasnik Audio i video produkcije JSP i da to nikada nije ni bio, niti da ima 168.698 evra, „a sve i da ima ne bi ih nosio u džepu“.

POVEZANE VESTI

„Nije mi prvi put da budem tartegitaran od strane Aleksandra Vučića, ali će biti prvi put da on zbog toga odgovara pred nadležnim organima“, najavio je u Lekić u pisanoj izjavi.

On je poručio da će, osim predsednika Srbije, koga „sa razlogom sumnjiči“ da je inicirao razmenu informacija između Bratislava Gašića i Dragana J. Vučićevića, svoje izjave pred sudom morati da argumentuje i Vojislav Šešelj, zbog tvrdnje da je serijal „Vladalac“ finansirao sam Vučić.

Pred sudom morati da odgovaraju, kako je dodao Lekić, i „Marijan Rističević, koji je finansijere serijala pronašao u albanskoj mafiji i Nebojša Ćoki Čović, Vučićev savetnik za mahinacije u sportu, koji je, kao sponzora emisija emitovanih na TV N1, označio Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore“.

„Po okončanju sudskih sporova novac ću iskoristiti za dokumentarni film „Vladalac i uveoci“, poručio je Lekić.

On je od direktora policije Vladimira Rebića javno zatražio da MUP Srbije uradi bezbednosnu procenu njegove ugroženosti i eventualno mu obezbedi adekvatnu zaštitu, „zbog histerične hajke koja traje bezmalo tri nedelje“.

„Ta hajka je počela gostovanjem Aleksandra Vučića na TV Happy i nekoliko stotina medijskih, uglavnom negativnih objava, u kojima sam označen kao autošovinista, izdajnik i ‘mrzitelj Aleksandra Vučiča i svega što je srpsko'“, naveo je Lekić.

Dvodelni dokumentarni serijal „Vladalac“, autorske ekipe koju čine Slaviša Lekić (autor), Jovana S. Polić (rediteljka) i Sanja Lončar (urednica), emitovan je na televiziji N1.

Produkcija: Od koga je tabloid dobio naše poslovne podatke

Audio i video produkcije JSP je odbacila navode da serijal „Vladalac“, emitovan 17. i 18. februara na TV N1, predstavlja „četiri sata nepatvorene mržnje“, a demantovala je i da su taj serijal finansirali „opozicija, ujedinjeni tajkuni (Šolak, Đilas i Mišković), Milo Đukanović, Evropska unija…“.

#related-news_0

U saopštenju, koje je potpisala vlasnica i direktorka JSP, Jovana Polić, kaže se da će se o detaljima finansiranja govoriti „isključivo u sudskom postupku protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i glavnog urednika Informera Dragana J. Vučićevića“.

„Da se ova opasna igra nagađanja otela kontroli, bilo je jasno u sredu, 4. marta, kad je predsednik Srbije, gostujući na Televiziji Pink, rekao da će se u narednih nekoliko dana saznati da li je Evropska unija finansirala dokumentarni serijal“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je potom, „deleći (gotovo) celu naslovnu stranu sa Aleksandrom Vučićem, autor serijala Slaviša Lekić targetiran kao izdajnik i strani plaćenik, koji za 170 hiljada evra Vučića prikazuje kao ‘samog đavola'“.

Produkcijska kuća navodi da je tabloid Informer objavio poslovne podatke produkcije i da nije jasno da li je podatke dobio „iz poslovne banke (u kojoj firma ima račun), poreske uprave, ili direktno iz Bezbednosno-informativne agencije“.

„Laž je da je Evropska unija finansirala dokumentarni serijal ‘Vladalac’. Istina je da je uplatila pomenutih 93.548 evra maja 2019. godine, ali za projekat koji se (Gle ironije!), bavi civilnom kontrolom tajnih službi i bezbednosnog sektora“, kaže se u saopštenju.

„Laž je da je United news uplatio 75.150 evra za dokumentarni serijal ‘Vladalac’. Istina je da je ova kompanija, na uobičajeni način, otkupila autorska prava za ove dve emisije, i to iznosom koji je neuporedivo manji od gore navedenog“, navodi produkcija.