Brnabić: Platni razredi najbolji za pravičan obračun i isplatu plata

Vesti 06. mar 202014:47 > 14:48
Izvor: N1

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je neophodno naći sistemsko rešenje za pravičan i ravnomeran obračun i isplatu plata prema složenosti posla, saopštio je njen kabinet.

„To je najbolje ostvariti uvođenjem platnih razreda“, rekla je Brnabić u razgovoru sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o efektima povećanja minimalne cene rada na zaposlene sa različitim stručnim stepenom u prosveti, kao i o regulisanju visine koeficijenata za obračun plata kroz uvođenje platnih razreda.

Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete predočili su premijerki Brnabić njihove „predloge za povećanje koeficijenata administrativnim i finansijsko-knjigovodstvenim radnicima, kako bi prosvetni radnici bili adekvatnije plaćeni“.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno uspostaviti osnovne kriterijume za unapređenje pedagoškog rada u osnovnim i srednjim školama.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da će u cilju iznalaženja sveobuhvatnog rešenja za probleme prosvetnih radnika, održati konsultacije i sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.