Joksimović: Žene nikada ne treba da se odreknu dostignutog prava

Vesti 06. mar 202015:13 > 15:15
Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kazala je da žene nikada ne treba da se odreknu dostignutog prava, koje je, kako je navela, dodatno unapređeno inicijativom koja je prihvaćena od 40 odsto žena na listama.

Joksimović je, na skupu povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta i 25 godina „Pekinške deklaracije za unapređenje položaja žena“ u Narodnoj biblioteci Srbije, rekla da je taj cilj nemoguće dostići bez aktivizma žena na svakom polju.

„Pitanje rodne ravnopravnosti je ključno pitanje i socijalno pravednije države, i socijalne pravde, ali i održivog i pametnog razvoja“, ocenila je ona.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Dan žena dan kada treba razgovarati o akcijama i o onome što se može uraditi da se postigne ravnoravnost.

Fabrici je kazao da je poznato da je EU lider u rodnoj ravnopravnosti, ali da nisu skroz uklonjene razlike među polovima.

„Žene i dalje rade 13 sati neplaćeno, svake nedelje“, naveo je Fabrici.

On je rekao da EU pokušava da pomogne koliko može da Srbija dostigne dovoljan nivo rodne ravnopravnosti.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović naglasila je važnost prevencije pregleda žena, usled velikog broja obolelih i umrlih zbog raka dojke i grlića materice.

Đukić Dejanović navela je da u Srbiji godišnje 1.600 žena umre, a 1.200 oboli i dodala da treba edukovati decu, od malena, o važnosti prevencije pregleda.