Konferencija ENEX o slobodi medija: EU ne vidi očekivani pomak u Srbiji

Vesti 06. mar 202018:30 > 18:38
Screenshot

EU je posebno zabrinuta zbog govora mržnje i lažnih vesti u Srbiji, naročito kad one dolaze od vladajuće partije i ključnih medija, izjavila je Tanja Fajon, šefica Odbora EP za Srbiju, obraćajući se video porukom učesnicima konferencije ENEX-a - Udruženja najvećih privatnih TV emitera na svetu. Na dvodnevnoj konferenciji koja je održana u Beogradu, najviše je bilo reči o slobodi medija i rastućem populizmu u svetu.

EU ne vidi očekivani pomak, posebno u kontekstu slobodnih medija i pluralizma, iako je, prema rečima poslanice EP Tanje Fajon, u poslednjih mesec dana uočen određeni napredak, dodajući da će se posebno pratiti situacija za vreme predizborne kampanje u Srbiji. 

„Prema izveštaju Freedom House-a za 2019. godinu, Srbija je iz grupe slobodnih zemalja, prešla u grupu delimično slobodnih. Shodno tom izveštaju, postoje pokušaji Vlade da naruši izborni proces, kao i nastojanja određenih medija da potkopaju nezavisne novinare kroz legalno uznemiravanje i „mutne“ kampanje, a problem predstavlja i predsednikova akumulirana izvršna vlast koja se kosi sa njegovim ustavnim ovlašćenjima“, rekla je Fajon.

Na konferenciju ENEX-a iz Vlade Srbije odazvao se jedino državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje, koji se ne slaže sa mišljenjem poslanice Evropskog parlamenta, koja je citirala respektabilne medijske, svetske organizacije.

„Naprotiv, u nekim slučajevima, sloboda je unapređena. Ne slažem se sa tvrdnjom pojedinih internacionalnih nevladinih organizacija, kao što su Freedom House i Reporteri bez granica koji tvrde da Republika Srbija u pojedinim domenima ima smanjeni obim slobobode i da nazadujemo u tom smislu. Neću se složiti sa time, jer smatram da ta istraživanja nisu utemeljena na činjenicama“, rekao je državni sekretar Aleksandar Gajović.

Domaćin konferencije ENEX-a ove godine je bila televizija N1.

Iako su pozvani, drugi predstavnici Vlade Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nisu se odazvali pozivu ENEX-a da prisustvuju konferenciji i svojim učešćem doprinesu aktivnoj diskusiji na temu slobode medija.

„Mi imamo situaciju dve realnosti – deo opozicije ne želi da učestvuje na izborima, jer kažu da ne postoje fer izborni uslovi i da vlast kontroliše medije. I ako pogledate izveštaj Freedom house-a i Reportera bez granica, oni pokazuju da nema demokratije i da opada stepen slobode, dok evropski zvaničnici kažu da je sve u redu i da izbori treba da se održe. Ako oni ne mare za te izveštaje – zašto bi Vučić?“, pitao je novinar BIRN i Vremena Slobodan Georgiev.

„On – Vučić, zbog svojih birača želi da predstavi sliku sebe kao malog balkanskog lidera koji se bori protiv velikih svetskih sila, američke televizije KKR-a najbogatije investicije. On nije uplašen od dobrog novinarstva, već mu se samo ovo odlično uklapa u političku agendu“, kaže novinarka Ljiljana Smajlović.

„Oni vas teraju da svakodnevno morate da se bavite sobom i objašnjavate šta je istina. Na taj način vas ometaju u obavljaju vašeg osnovnog novinarskog posla, a to je da pratite informacije od javnog interesa“, rekao je izvršni producent N1 Igor Božić.

Svetski najveća asocijacija privatnih televizija – ENEX okuplja skoro 60 TV emitera širom sveta među kojima su CBS, Sky, RTL, kao i ključni kanali centralno-istočne Evrope, uključujući POP TV, bugarski BTV, rumunski PRO TV, koji svake godine održavaju sastanak svojih članica kako bi razmotrili najvažnija pitanja koja se tiču TV industrije.

„Postoji mnogo toga što preti slobodnim medijima, ne samo u Srbiji, već u SAD, Mađarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i mnogim drugim zemljama sveta. Mediji se koriste kao „dežurni krivci“ i neko koga će političari kriviti za probleme od kojih želite da se ogradite“, kaže generalni direktor ENEX Edrijen Vels.

„Iz uredničke perspektive, jedna stvar koja svima predstavlja izazov je neprijateljsko okruženje koje dolazi od vlade i ljudi koji bi da podrivaju demokratske procese. N1 je jedna od onih kompanija koja se suočava sa veoma neprijateljskim okolnostima i izazovima kako od strane vlade, tako i od šire zajednice“, rekao je Mark Evans iz ENEX, urednik vesti.

Domaćin konferencije ENEX-a ove godine je bila televizija N1.