Pašalić: Veliki broj žena se suočava sa neravnopravnošću i nasiljem

Vesti 07. mar 202015:20 > 15:23
N1

Veliki broj žena i devojčica u Srbiji se suočava sa neravnopravnošću, rodno zasnovanim nasiljem i problemima u ostvarivanju ekonomskih i socijalnih prava, ocenio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

On je u pisanoj izjavi ocenio da su rodni stereotipi i predrasude i dalje prisutni, a diskriminacija žena vidljiva na svakom koraku.

„Vulgarne uvrede upućene ženama, naročito onima koje su se ostvarile u javnom životu, ne nailaze na dovoljno oštru osudu društva i sankcije državnih organa“, ukazao je zaštitnik.

Kao dokaz da žene svoja prava ne ostvaruju u potpunosti Pašalić je naveo nepovoljan položaj žena na tržištu rada, nedovoljnu zastupljenost, naročito onih iz osetljivih grupa, na mestima odlučivanja u jedinicama lokalne samouprave, kao i nefunkcionalnost mehanizama za rodnu ravnopravnost u lokalnoj samoupravi.

Pašalić je dodao da sveobuhvatni zakon o rodnoj ravnopravnosti nije usvojen, a organi vlasti delimično postupaju po preporukama zaštitnika građana u oblasti rodne ravnopravnosti. Tokom 2019. godine, u oblasti rodne ravnopravnosti zaštitnik građana je najčešće primao pritužbe u oblasti ostvarivanja prava na naknadu zarade za vreme odsustva, trudničkog bolovanja, porodiljskog odsustva i nege deteta, prava trudnica i porodilja, kao i zbog porodično i partnerskog nasilja.

„Kada se ovim podacima doda i broj žena koje su ubijene u porodično partnerskom nasilju (za jednu deceniju više od 320 žena), dobijamo sumornu sliku žene kojoj predstoji i dalje velika borba za dostojanstven položaj u društvu“, poručio je Pašalić.