Osmi mart: Ulice pune cveća i diskriminacije na tržištu rada

Vesti 08. mar 202019:10 > 19:18
N1

Međunarodni dan žena, osmi mart, obeležava se danas. U Srbiji se ove godine najviše govorilo o diskriminaciji na tržištu rada. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković nedavno je istakla da prema istraživanjima svaki peti poslodavac ne zna da je diskriminacija zabranjena, i da moraju da jednako tretiraju sve.

Osmi mart je dan kada obično na ulicama vidite bukete cveće, što na tezgama prodavaca tako i u rukama mnogobrojnih žena. Međutim, nije dovoljno setiti se položaja žena samo na današnji dan, dobro je obeležavati ga, ali mora se raditi na tome i ostalim danima, naglasila je za N1 rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

POVEZANE VESTI

„Čestitanje možda ima više prikladnosti u porodičnom krugu. Ono što se dešavalo nekada u preduzeću, nadam se da smo tu fazu danas prevazišli. Suviše lako se odričemo perioda socijalističkog nasleđa koje je donelo velike pomake za žene“, ocenila je Popović.

Da ravnopravnost u zakonu nije donela pravu ravnopravnost, ustanovljeno je pre 25 godina i donošenjem Pekinške deklaracije, naglasila je Milena Rikanović, direktorka organizacije „UN Women“ u Srbiji.

„Rodna statistika pokazuje da su žene u nepovljnijem položaju u svakoj oblasti, one su manje zaposlene, manje aktivne, samo 27 odsto su vlasnice preduzeća u Srbiji, na selu 80 odsto kuća se vodi na muškarce. Ogroman jaz u imovini, a samim tim i u moći i odlučivanju“, ističe Rikanović.

Prema istraživanjima objavljenim pethodne godine, svaka sedma žena doživela je diskriminaciju na poslu, a čak 54 odsto ispitanika smatra da bi država dodatnim zakonima trebalo da utiče na rešavanje ovog problema. Da se na tome radi, poručila je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

N1

„Mi ćemo se truditi da kroz različite zakone i kroz finansijke podsticaje ojačamo žene, da se borimo, da putem svih institucija, inspekcijskog nadzora smanjimo te stvari kao što su otpuštanje žena dok su na porodiljskom, trudničkom bolovanju, da se ne dešava, da se sankcioniše i da u tom smislu promovišemo rodnu ravnopravnost“, poručuje premijerka.

Dok nasilje nad ženama nikada nije bilo toliko rasprostranjeno, dok žena nema dovoljno u politici i obrazovnim institucijama, prema istraživanjima organizacije „UN Women“ u Srbiji, stižu čestitke od predstavnika vlasti, pa je tako ženama 8. mart putem društvenih mreža, čestitao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

A Inicijativa Ne Davimo Beograd obeležila je 8. mart kampanjom #INjojJeNedelja i akcijom u više tržnih centara i pijaca i drugih mesta gde žene rade nedeljom.