Otvorena kancelarija Srbije u sedištu Evrodžasta u Hagu

Vesti 12. mar 202016:27 > 16:31
N1

U sedištu Evrodžasta u Hagu otvorena je kancelarija Srbije, čime je Srbija dobila i oficira za vezu u okviru te organizacije, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji, Srbija može da učestvuje u razmeni podataka o ličnosti i dokaza sa tužiocima i istražiteljima iz čitave Evrope.

Tužioci za vezu sa Evrodžastom učestvuju u koordinacionim sastancima radi poboljšanja borbe protiv prekograničnog kriminala, piše u saopštenju.

Srbija je, od 2015. godine, sa tom organizacijom sarađivala na 150 slučajeva.

Sporazum o saradnji potpisali su ministarka pravde Nela Kuburović i predsednik te organizacije Ladislav Hamran 12. novembra 2019. godine u Beogradu.

„Potpisivanjem sporazuma sa Evrodžastom, Srbija je značajno ojačala svoje kapacitete u borbi protiv organizovanog i transnacionalnog kriminala, posebno imajući u vidu da kriminal i kriminalci ne poznaju nacionalne granice. Bliska prekogranična saradnja i delotvorna razmena informacija izmedju nadležnih srpskih organa sa kolegama iz Evrope, od suštinskog su značaja za efikasnu i odlučnu borbu protiv kriminala“, istakla je ministarka Kuburović tom prilikom, navedeno je u saopštenju.