Broj respiratora u Srbiji – od državne tajne do odgovora i najave kupovine novih

Vesti 13. mar 202017:53 > 19:35
Shutterstock

Koliko Srbija ima respiratora na raspolaganju? Taj podatak zainteresovao je domaću javnost zbog konstantnog rasta broja obolelih od koronavirusa, međutim, kada je postavljeno pitanje, broj aparata proglašen je državnom tajnom. Državni vrh, ipak, je ubrzo popustio i skinuo oznaku "tajno" sa informacije, ali je to pokrenulo dilemu, zašto se sa objavom čekalo i kako će takva komunikacija zvaničnika sa javnošću uticati na poverenje u sistem?

Od pojave koronavirusa, čija meta su disajni organi, vlast ponavlja – svega ima dovoljno, da bi pre dva dana Ministarstvo zdravlja raspisalo hitnu nabavku 15 respiratora. Premijerka je to objasnila kao dodatno osiguranje, ali nije želela da otkrije koliko aparata za ventilaciju pluća država poseduje.

„To je zaista u ovom trenutku, praktično se tretira kao državna tajna u svim zemljama. Dakle, ja vam kažem – da ima dovoljno. To što ćemo nabavljati još će biti za svaku sigurnost i svaku eventualnost, zato što želimo da budemo zaista ne sto postotno sigurni, nego 200 posto sigurni“, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Nekoliko sati kasnije, pred javnost je izašao i ministar zdravlja sa objašnjenjem – mislili smo da je za građane najbitnije da znaju da li nečega ima i nismo znali da je nekome bitan broj nečega.

POVEZANE VESTI

 „Nismo išli da kažemo broj samo iz tog razloga, jer koji god broj bi rekli, bio predmet toga da se kaže da li je to dovoljno ili nije dovoljno. Ali da se ne brinete, još večeras ćete saznati tačan broj toga“, poručio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. 

Kako je Ločnar najavio, broj je otkriven – 1008 respiratora imamo danas, poručio je predsednik države u vanrednom obraćanju naciji. Uz to je i pojasnio da je lično odgovoran jer se cifra nije ranije otkrila.

„Zato što sam želeo da nabavimo još mnogo više, zato što je nemačka vlada, kao i mnoge druge vlade, donela odluku da više ne izvoze respiratore. Zato što to čuvaju za svoje tržište. A ja sam žele da predstavim inače da imamo mnogo manje, kako bismo mogli da uzmemo još respiratora na raznim stranama“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Koliko je obrazloženje predsednika opravdano? Politikolog Vuk Velebit ocenjuje – dobro je da imate obraćanje najviših državnika, da pokušavaju da umire situaciju, međutim…

„Problem sa našom situacijom jeste, što iz ranijih iskustava, iz raznih afera ove vlasti, iz slučaja poplava u Obrenovcu, nesnošenja odgovornosti, mi smo danas zapravo dovedeni u jednu nezgodnu situaciju, pogotovo kada se nalazimo u ovakvim kriznim situacijama, a to jeste – da nismo sigurni da li da verujemo predstavnicima vlasti kad nešto govore, da nismo sigurni da li su sposobni za to i da nismo sigurni uvek da li nam govore istinu ili ne“, smatra on. 

Povodom ćutanja države obratila se i organizacija Transparentnost Srbija, dovodeći u pitanje opravdanost takvog postupka sa porukom – šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da urade u vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažu istinu.