Kon za zatvaranje obrazovnih institucija do kraja školske godine

Vesti 14. mar 202010:17 > 10:24
TANJUG/TANJA DROBNJAK

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će podneti ostavku u Kriznom štabu za suzbijanje COVID-19 Vlade Srbije u slučaju da se mere protiv širenje koronavirusa ne poštuju, odnosno ako se škole u Srbiji zatvore, na primer, na dve nedelje. On je rekao da je njegov stav da obrazovne institucije treba zatvoriti do kraja školske godine.

Kon je gostujući na TV Prva rekao da „misli da je odluka (o zatvaranju škola) već doneta“ i da se tek očekuje veći broj obolelih u Srbiji.

On je objasnio da je protiv zatvaranja škola na nekoliko nedelja zato što bi se u suprotnom deca na nastavu vratila u trenutku kada se očekuje da epidemija bude na vrhuncu.

Kon je dodao da je mera za koju se on lično zalaže zatvaranje obrazovnih institucija do kraja školske godine, posle čega bi trebalo organizovati letnju školu i nadoknadu nastave.

Premijerka Ana Brnabić saoštila je juče da su stručnjaci doneli odluku da se vrtići, škole i fakulteti za sada ne zatvaraju. Ona je zamolila sve roditelje i nastavnike, kao i direktore škole i sve u obrazovanju, da razumeju i da slušaju stručnjake i dodala da je moguće da će se ova odluka promeniti.