Rebić: Policija postupila u dva slučaja zbog širenja panike na mrežama

Vesti 14. mar 202012:55 > 13:03
N1

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da nije bilo slučajeva da je policija morala da interveniše zbog osoba koje ne žele da odu u karantin zbog koronavirusa, kao i da je policija postupila u dva slučaja zbog širenja panike na društvenim mrežama.

„Imali smo dva slučaja gde smo postupali zbog širenja panike na društvenim mrežama zbog činjenice da su, iz nekog razloga, građani davali informacije koje su apsolutno netačne i ti građani su procesuirani“, rekao je Rebić za RTS.

Prema njegovim rečima, za krivično delo širenje panike zaprećena je novčana kazna ili zatvorska kazna od tri meseca do tri godine.

Rebić je apelovao na državljane Srbije koji dolaze iz inostranstva da kažu službenicima na granici odakle dolaze, kako bi sanitarni inspektori mogli da vrše nadzor nad njima.

Kako je naveo, na graničnim prelazima nije bilo problema sa putnicima kojima je zbog mera Vlade Srbije zabranjen ulaz u državu.

„Mi blagovremeno obavestimo susedne granične organe. Nikad se to ne radi u istom trenutku, već se ostavi neki period od 12 sati da se upoznaju nadležni organi“, rekao je Rebić.

Direktor policije je naveo da se državljani Srbije kod kojih se posumnja da su zaraženi koronavirusom, a iz Republike Srbije su se stavljaju pod poseban nadzor.

„Sanitarni inspektor donosi rešenje i oni se sprovode u zdravstvenu ustanovu“, kazao je Rebić.

On je naveo da se prati aktuelna situacija i da je u svakom trenutku broj graničnih prelaza podložan izmeni.

„Ukoliko određeni razlozi ukažu da treba otvarati ili zatvarati prelaze, mi ćemo to učiniti“, rekao je Rebić i dodao da policijski službenici koji rade na graničnim prelazima imaju propisanu zaštitnu opremu.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.