Vučić kaže – pred Srbijom najteži ispit generacije, najavljene i nove mere

Vesti 14. mar 202018:40 > 18:59
Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u nedeljama koje slede Srbiju očekuje najteži ispit mozda i u čitavoj generaciji. U borbi protiv koronavirusa građani treba da se pripreme za najgore, kaže Vučić i naglašava: Mnogi će izgubiti najmilije. Još nije izvesno da li će biti uvedeno vanredno stanje u zemlji, a izvesno je da će država zabraniti izvoz osnovnih životnih namirnica i dezinfekcionih sredstava u narednih mesec dana.

Sastanak u Predsedništvu o ekonomskim posledicama epidemije i već na prvom koraku guvernerka i direktor Privredne komore Srbije zaboravljaju na mere predostrožnosti. Stiže i ministar finansija. Ni on se nije setio preporuke da se rukovanje izbegava. Možda će svi, ipak, shvatiti opasnost ozbiljnije posle obraćanja predsednika Srbije.

Aleksandar Vučić je u maniru britanskog premijera Borisa Džonsona upozorio građane na najgore.

„Očekujemo i da mnogi od nas ostanu bez svojih voljenih, a naš je cilj da to svedemo na najmanju moguću meru“, rekao je Vučić.

POVEZANE VESTI

 Vučić nije precizirao da li će uvesti vanredno stanje, niti da li će Vlada zatvoriti škole, ali je rekao da se sve te mere razmatraju. Takođe je najavio da je u periodu katoličkog i pravoslavnog Uskrsa moguće potpuno zatvaranje granica.

„Što se tiče pitanja oko vanrednog stanja, ne isključujem tu mogućnost, ali, onda znate šta to znači. Nema više kafića, bioskopa, pozorišta. Vojska na ulice i na granicama zna se šta“, rekao je predsednik Srbije.

Kada je reč o ekonomskim merama, doneta je odluka da se preduzmu posebne mere kako bi se obezbedilo snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima. Fond za razvoj omogućiće pozajmice važnim preduzećima sa povlašćenom kamatom od 1 odsto, ali se dodatna zaduženja države kod međunarodnih poverilaca ne razmatraju, jer su devizne rezerve stabilne i dovoljne za odbranu kursa dinara.

„Sprečićemo izvoz osnovnih namirnica za najmanje 30 dana. Takođe, oni koji proizvode dezinfikaciona sredstva i toalet papir, neće moći odlukom Vlade da izvoze dezinfikaciona sredstva drugde“, dodao je Vučić.

Vučić je rekao i da neće više da odgovara na pitanja o tome koliko Srbija ima respiratora i da je, kako kaže, „uspeo da nabavi“ dodatne respiratore. 

„I nemojte više da me pitate kako nabavljam respiratore. Evo, nabavio sam još 50 od jutros, a nigde vam ne piše nabavka. Šta vas briga kako. Snalazim se. Pa me gonite jednog dana što sam narodu nabavljao respiratore“, naveo je.

Na kraju, Vučić je zamolio sve medije da pažljivo izveštavaju o koronavirusu, što se u slučaju N1 nikada nije ni dovodilo u pitanje.

„Kaže Gajić, molba je uvažena i pre nego što sam zamolio. Hvala vam na tome“, rekao je Vučić.