Vlada zabranila ulazak i kretanje stranim državljanima iz još sedam zemalja

Vesti 14. mar 202019:01 > 22:04
(ilustracija)

Vlada Srbije dopunila je odluku o proglašenju bolesti covid-19, izazvane koronavirusom (sars-cov-2), zaraznom bolešću i uvela meru obaveznog zdravstvenog nadzora, odnosno izolacije u kućnim uslovima u trajanju 14 dana za sve državljane Srbije koji dolaze iz zemalja označenih za žarišta epidemije.

Vlada Srbije privremeno je zabranila ulaz u Srbiju stranim državljanima koji dolaze iz područja koja su označena kao žarišta epidemije, bez obzira na državljanstvo ili zemlju koja im je izdala putnu ispravu.

Zabrana se odnosi na putnike iz provincije Hubej (Hubei) u Kini, grada Daegu i provincije Severni Gjongsang (North Gyeongsang) u Južnoj Koreji, Švajcarske, Italije, Irana, Rumunije, Španije, Nemačke, Francuske, Austrije, Slovenije i Grčke. 

Mere se ne odnose na posade teretnih vozila koje obavljaju međunarodni prevoz u drumskom saobraćaju, a u slučaju tranzita boravak je ograničen na period do 12 časova od ulaska na teritoriju Srbije. 

Od tih mera izuzete su i posade brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka, dok će u slučaju tranzitne plovidbe boravak biti ograničen najduže do 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Srbije i plovidbe uzvodno, odnosno ne duže od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila koja idu nizvodno. 

Izuzeto je i osoblje železničkih vozova koji ulaze u zonu graničnih stanica utvrdjenih medjudržavnim sporazumima, kao i posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Srbija ili su u tranzitu preko medjunarodnih aerodroma Srbije.

Mere se neće primenjivati ni na osobe koje su dobile saglasnost za ulazak u Srbiju od radnog tela Vlade koje čine predstavnici ministarstava zdravlja, spoljnih poslova, unutrašnjih poslova i gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i humanitarni konvoji pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem.