Prvanović u pismu Vučiću: U krizni štab uključiti lidere svih stranaka

Vesti 15. mar 202013:07 > 13:08
N1

Istraživač u Institutu za fiziku u Beogradu Slobodan Prvanović poručio je u otvorenom pismu Aleksandru Vučiću i predsednicima svih političkih stranaka da je "u trenucima velike opasnosti po život i zdravlje građana, neophodno ostaviti sve političke razmirice kako bi se, zajedničkim snagama, uspešnije suprotstavljali opštoj pretnji".

Predsednicima svih političkih stranaka navodi da je „u trenucima velike opasnosti po život i zdravlje građana Srbije neophodno ostaviti političke razmirice kako bi se, zajedničkim snagama, uspešnije suprotstavljali opštoj pretnji“.

„S obzirom na to koju funkciju imate, vaša obaveza je da delujete u pravcu objedinjavanja i ujedinjavanja oko odbrane našeg naroda. Zato, ja vas molim, apelujem na vas i zahtevam od vas da formirate krizni štab za borbu protiv koronavirusa, a u koji biste pozvali lidere svih stranaka u Srbiji“, napisao je Prvanović obraćajući se predsedniku Srbije.

POVEZANE VESTI

On je ocenio da dobre ideje kako se zaštititi i boriti protiv ovog virusa mogu da stignu sa raznih strana, a ukoliko bi se formirao ovakav krizni štab, na jedno mesto bi stizali dobronamerni predlozi sa svih strana.

„Ovakvo telo bi doprinelo efikasnijem upućivanju građana u to šta treba činiti, a šta ne činiti. Zajednički rad političkih neistomišljenika uticao bi i na to da se i mi obični građani bolje i solidarnije ponašamo, a što bi moglo da bude samo od koristi u borbi protiv opšteg problema. Pokazano zajedništvo imalo bi pozitivne posledice i dugoročno gledano“, naveo je Prvanović.

Prema njegovom mišljenju, „kada jednog dana prođe ova muka i kada se vratimo našim normalnim životima, posle perioda zajedništva biće manje političke netrpeljivosti. Ujedinjavanje u borbi protiv opšte opasnosti dovešće do pacifikacije na terenima gde se razlikujemo, a to je, opet, u svačijem interesu“.

Prvanović je naglasio da ovo nije vreme za bilo čiju ličnu promociju i sticanje političkih poena.

„Ovo je trenutak u kome se mora ponašati odgovorno i trezveno. Institucija predsednika treba da bude mesto sabornosti, a kako se vi nalazite na toj funkciji, Vaša je obaveza da učinite sve kako bismo se okupili oko ideje zajedničke borbe protiv opšte opasnosti. Zato smatram da treba da pozovete lidere svih stranaka, kao što smatram da oni treba da se odazovu vašem pozivu, i da se onda, svi zajedno, iskreno posvetite zaštiti zdravlja i života naših građana“, zaključio je Prvanović. 

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.